Compania Lufthansa a anulat peste 1700 de zboruri cele 2 zile de greva

Data publicarii: 06-12-2016 | Economie
Compania Lufthansa a anulat peste 1700 de zboruri cele 2 zile de greva. Un numar impresionant de 82.000 de pasageri a fost afectat de 816 zboruri implicate in aceasta greva de marti, urmand ca miercuri alti 98.000 de pasageri ce urmau sa efectueze 890 de zboruri sa fie afectati.
La aceasta situatie s-a ajuns dupa ce, de-a lungul ultimilor doi ani s-au purtat discutii intre conducerea companiei si piloti legate de salariile acestora iar situatia s-a schinbat inca de saptamana trecuta cand au avut loc patru zile consecutive de greva, de miercuri pana sambata.
Compania germana Lufthansa a intentat un proces pentru impiedicarea grevei marti, avand in vedere ca, luna aceasta peste 4500 de zboruri au fost anulate din cauza acestei situatii.
Curtea de Justitie de la Munich a refuzat cererea companiei, iar greva continua si saptamana aceasta cu implicatii semnificative. Compania a declarat ca doreste sa atace aceasta decizie.
La cele 1700 de zboruri anulate marti si miercuri, 27% din programul normal al companiei de zbor, se adauga aproape 2800 de saptamana trecuta, ceea ce duce costurile la aproape 45 milioane euro, asa cum reprezentanti Lufthansa au declarat.
Aceasta este a 14-a greva organizata de sindicatul Vereinigung Cockpit de la inceputul disputei cu managementul pe tema unui nou contract colectiv de munca, in luna aprilie 2014. Vineri, conducerea Lufthansa a oferit o crestere a salariilor cu 4,4%, in doua transe, precum si o plata exceptionala egala cu salariul pe 1,8 luni. In schimb, sindicatul pilotilor solicita o majorare salariala retroactiva de 3,7% pe an pentru cei 5.400 de piloti din Germania, incepand din 2012.
Lufthansa s-a confruntat in ultimii ani cu greve repetate din partea pilotilor si personalului de bord in incercarea de a introduce noi masuri de reducere a costurilor pentru a putea face fata competitiei crescute venite din partea noilor companii aeriene din Orientul Mijlociu, dar si din partea companiilor low cost.
Lufthansa a declarat ca aceasta greva duce la pierderi semnificative cu fiecare zi si zbor anulat. Compania germana a fost nevoita sa rezerve peste 4000 de camera de hotel pentru pasagerii afectati de aceasta greva si sa instaleze 400 de locuri in Frankfurt pentru toate persoanele care au avut nevoie sa prinda anumite conexiuni. Intre timp, sarbatorile de iarna de apropie iar incertitudinea care domneste asupra acestei companii  se reflecta si in rezervarile de zbor facute de catre clienti.
"Trebuie sa vorbim. Sper ca sindicatul VC isi va modifica abordarea. Aceasta situatie nu poate fi rezolvata prin greve", a declarat duminica Bettina Volkens, responsabil pentru resurse umane in Consiliul de administratie al Lufthansa, pentru saptamanalul Bild am Sonntag. Analistii de la IW Cologne Institute for Economic Research au calculat ca grevele pilotilor au costat Lufthansa 222 milioane de euro in 2014, in timp ce in 2015 protestele pilotilor si cele ale personalului de bord au costat compania germana alte 231 milioane de euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: