Romania pe primele locuri in UE la ponderea salariilor scazute in randul angajatilor

Data publicarii: 08-12-2016 | Economie

Un angajat din sase (17,2%) din Uniunea Europeana primea, in 2014, un salariu scazut, in randul statelor membre cele mai mari ponderi ale angajatilor cu salarii scazute fiind inregistrate in Letonia (25,5%) si Romania (24,4%) arata datele cu privire la structura salariilor in UE in 2014, publicate joi de Eurostat.

În rândul statelor membre, cel mai mare câștig mediu orar brut este de cinci ori mai mare decât cel mai mic câștig, atunci când este exprimat în paritatea standard a puterii de cumpărare (PPS), care elimină diferențele de preț între țări. În luna octombrie 2014, cel mai mare câștig mediu orar brut exprimat în PPS era înregistrat în Danemarca (18,5 PPS) și Irlanda (18,4 PPS), la polul opus cel mai mic câștig mediu orar brut exprimat în PPS era înregistrat în Bulgaria (3,6 PPS) și România (4 PPS).

Diferențele între statele membre sunt și mai mari atunci când câștigul mediu orar brut este exprimat în euro. Cel mai mare câștig mediu orar brut exprimat în euro era înregistrat în Danemarca (25,5 euro) și Irlanda (20,2 euro), în timp ce, la polul pus, cel mai mic câștig mediu orar brut exprimat în euro se înregistra în Bulgaria (1,7 euro) și România (2 euro). Cu alte cuvinte, în rândul statelor membre, cel mai mare câștig mediu orar brut este de 15 ori mai mare decât cel mai mic câștig mediu orar brut, atunci când acesta este exprimat în euro.

Datele Eurostat scot în evidență existența unor diferențe semnificative între sexe și grupe de vârstă când vine vorba de proporția angajaților cu salarii reduse. În 2014, la nivelul UE, 21,1% din femei primeau un salariu scăzut, față de 13,5% dintre bărbați. În plus, aproape o treime (30,1%) din angajații cu vârsta de sub 30 de ani primeau un salariu scăzut, față de 14% sau mai puțin pentru cei cu vârsta între 30 și 59 de ani.

Nivelul de educație joacă și el un rol important, în condițiile în care cu cât este mai mic nivelul de educație cu atât este mai mare probabilitatea de a fi un angajat cu salariu scăzut. În 2014, în UE, 28,2% din angajații cu un nivel de educație scăzut primeau un salariu redus, față de 20,9% pentru cei cu educație medie și mai puțin de 7% (respectiv 6,4%) pentru angajații cu un nivel de educație superior.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: