APIA a gestionat cereri de finantare pentru un milion de beneficiari in cei zece ani de la aderarea Romaniei la UE

Data publicarii: 09-12-2016 | Economie

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a gestionat, in cei zece ani de cand Romania este membra a Uniunii Europene, cererile depuse de peste un milion de beneficiari, pentru toate schemele si masurile gestionate, se arata intr-un comunicat al Agentiei transmis, vineri, AGERPRES.

"Sfârșitul anului 2016 marchează încheierea primului deceniu de când România este membră a Uniunii Europene și, totodată, a primului deceniu de implementare, de către APIA, a schemelor și măsurilor de sprijin finanțate din fonduri europene și naționale destinate susținerii fermierilor români. (...) În tot acest timp, APIA a reușit să gestioneze situațiile și provocările apărute în prelucrarea cererilor depuse de peste un milion de beneficiari, pentru toate schemele și măsurile gestionate", se menționează în comunicat.

Potrivit documentului, valoarea plafonului financiar alocat de Uniunea Europeană, pe care APIA l-a derulat în perioada de programare 2007-2014, a fost de 11,82 miliarde de euro.

"Din totalul fondurilor destinate agriculturii pentru România, în perioada 2007-2014, APIA a asigurat absorbția fondurilor europene pentru agricultură, contribuind astfel la încurajarea transferului de cunoștințe și a inovării, creșterea competitivității, promovarea organizării lanțului alimentar și a gestionării produselor, refacerea, protecția și consolidarea ecosistemelor, încurajarea utilizării eficiente a resurselor și tranziția către o economie cu consum redus de carbon, dar și la promovarea incluziunii sociale, a reducerii sărăciei și a dezvoltării economice în zonele rurale", se mai arată în comunicat.

Astfel, în perioada 2007-2013, raportat la alocarea financiară aferentă fiecărui an, APIA a înregistrat o rată a absorbției fondurilor europene de 98%.

În perioada 2015-2020, România beneficiază de alocări financiare de peste 20 miliarde de euro de la UE.

"Astfel, bugetul încredințat APIA pentru gestionare, în cadrul noii Politici Agricole Comune, a crescut substanțial: aproximativ 14,25 miliarde euro, din care circa 11,35 miliarde euro revin României pentru acordarea plăților directe și a măsurilor de piață. (...) Procentual, APIA gestionează în noua perioadă de programare circa 70% din valoarea totală a fondurilor alocate României pentru sectorul agricol", se subliniază în comunicatul citat.

Conform APIA, noua Politică Agricolă Comună intrată în vigoare începând cu anul 2015 a presupus aplicarea unor scheme și măsuri noi, mult mai complexe.

"În 2016, în acest context, Comisia a decis ca plățile aferente anului 2015 să se efectueze până la data de 15 octombrie. APIA a reușit să se încadreze în acest termen, având în vedere că peste 90% din plăți s-au efectuat până la sfârșitul lunii august", se mai arată în documentul citat.

În plus, Agenția susține că în acest an a reușit plata în avans a peste 870 de milioane de euro, pentru un număr de 754.421 de fermieri, o valoare record a plăților în avans pe care le face România pentru o campanie de plți directe, dar și începerea plăților finale la data de 1 decembrie 2016.

Sursa: Agerpress