Transgaz: Partenerii bulgari au propus o capacitate mai mica de preluare a gazelor prin conducta Giurgiu-Ruse

Data publicarii: 13-12-2016 | Economie

Transgaz a solicitat operatorului bulgar de transport al gazelor, Burgartransgaz, incheierea unui acord pentru transportul unei cantitati de gaze de 40.000 de metri cubi pe ora din Romania spre Bulgaria prin conducta Giurgiu-Ruse, insa compania bulgara a propus o capacitate de preluare de doar 6.000 de metri cubi pe ora, potrivit unui comunicat al Transgaz, remis, marti, Bursei de Valori Bucuresti.

Aceasta după ce, vineri, ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, a afirmat că fluxul de gaze prin interconectorul Giurgiu-Ruse dintre România și Bulgaria va fi amânat până în 2019.

Transgaz a ținut să aducă precizări de ordin tehnic și contextual la informațiile publicate în presă pe acest subiect.

"În calitate de operatori de sisteme adiacente de transport gaze naturale, Transgaz și Bulgartransgaz EAD au convenit în 2009, în baza unui Memorandum de Înțelegere, să realizeze o interconectare bidirecțională între sistemele de transport gaze naturale din România și Bulgaria pentru acoperirea situațiilor de criză și pentru intensificarea relației de parteneriat și solidaritate între cele două companii. Ulterior, părțile au luat în considerare și posibilitatea operării viitorului interconector în condiții comerciale, iar, în anul 2011, Transgaz, împreună cu Bulgartransgaz, și-a asumat implementarea unei interconectări bidirecționale funcționale, luând în considerare necesitățile sistemului de transport al partenerului bulgar în ceea ce privește presiunile de preluare a gazelor naturale în regim reverse flow, chiar dacă Sistemul Național de Transport Gaze Naturale din România (SNT) în zonele de frontieră este operat la presiuni mai scăzute", se arată în comunicat.

În acest sens, pentru a asigura parametrii maximali de operare ai interconectării, precum și un nivel ridicat de interconectivitate și flexibilitate al sistemului național de gaze, Transgaz s-a angajat să implementeze etapizat proiectul "Dezvoltarea pe teritoriul României a Sistemului Național de Transport Gaze Naturale pe Coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA)", acesta urmând a se finaliza în decembrie 2019.

"După implementarea fazei 1 a proiectului BRUA, Transgaz va putea asigura, în Punctul de Interconectare Ruse-Giurgiu, parametrii maximali de presiune ai Interconectării, în conformitate cu documentele bilaterale convenite. Pe de altă parte, pentru a urgenta posibilitatea utilizării Interconectării Bulgaria-România în regim reverse-flow, la potențial maxim, Transgaz va întreprinde demersurile necesare în vederea prioritizării lucrărilor de construire a Stației de Comprimare Podișor", mai spun reprezentanții operatorului român de gaze.

Mai mult decât atât, până la finalizarea proiectului BRUA, pentru a permite funcționarea în regim bidirecțional a interconectării Giurgiu-Ruse imediat după punerea sa în funcțiune, chiar și la parametri minimali, Transgaz a luat măsurile necesare în vederea asigurării, în regim sezonier (perioada de iarnă), a unei surse externe de presiune localizată la o distanță de aproximativ 265 km de Giurgiu, prin intermediul căreia presiunea în zona de frontieră va crește la 30 de bari — ceea ce, în conformitate cu parametrii tehnologici conveniți, ar trebui să asigure partenerilor bulgari posibilitatea de preluare a unor fluxuri de până la 0,8 miliarde de metri cubi pe an.

"Cu toate acestea, este important de precizat faptul că, în cadrul discuțiilor care se derulează cu operatorul bulgar de transport, Bulgartransgaz, în vederea încheierii unui acord de interconectare, pentru perioada intermediară Transgaz a propus o capacitate de transport pe direcția România — Bulgaria de 40.000 mc/oră în condiții de fluxuri ferme pe perioada de iarnă, în vreme ce, partenerul bulgar, contrar celor convenite anterior, a propus o capacitate de preluare de doar 6000 mc/oră", mai precizează comunicatul citat.

Fluxul de gaze prin interconectorul Giurgiu-Ruse, dintre România și Bulgaria, nu va fi autorizat complet în următorii doi ani, a afirmat vineri ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, transmite Novinite.

Lipsa unei stații de compresoare pe partea românească a Dunării (care reprezintă granița naturală dintre cele două state) întârzie fluxul zilnic de gaze din România în Bulgaria. Autoritățile române au dat asigurări Sofiei și Bruxelles-ului că vor accelera lucrările, a declarat Petkova în Parlamentul de la Sofia.

Bulgaria ar putea primi zilnic până la patru milioane metri cubi de gaze în eventualitatea unei crize, a explicat oficialul bulgar.

Prima conductă a interconectorului de gaze Giurgiu-Ruse, dintre România și Bulgaria, a fost pusă în funcțiune luna trecută, în prezența ministrului român al Energiei, Victor Grigorescu, și a premierului bulgar.

Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al României, iar 4,14 kilometri reprezintă traversarea subterană a fluviului Dunărea. Totodată, vor fi construite și două stații de măsurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 24 de milioane euro, iar 8,9 milioane de euro sunt asigurate de Comisia Europeană. Finanțarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridică la 14 milioane euro, iar compania românească Transgaz participă cu 10 milioane de euro.

Sursa: Agerpress