Producatorii rusi de petrol au convenit sa-si reduca productia dar detaliile sunt neclare

Data publicarii: 14-12-2016 | Economie

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat miercuri ca a ajuns la un acord cadru cu companiile petroliere cu privire la modul in care va fi implementata reducerea productiei, insa producatorii sustin ca detaliile nu au fost inca puse la punct, transmite Reuters.

Rusia, alături de producătorii din OPEC și afara OPEC, au convenit recent să-și reducă producția de petrol cu aproape 1,8 milioane barili pe zi pentru a reduce superoferta mondială care a dus la scăderea prețului petrolului, unul din principalele produse de export ale Rusiei. La reducerea totală de 1,8 milioane barili pe zi, Rusia a promis că va contribui cu o reducere de 300.000 barili pe zi, în condițiile în care recent producția de petrol a Rusiei a atins un nou record de peste 11 milioane barili pe zi.

"Am convenit că reducerea va fi proporțională cu volumul de producție al fiecărei companii", a declarat Alexander Novak după întâlnirea cu 12 producători de petrol responsabili pentru aproximativ 80% din producția Rusiei. Novak a reiterat că reducerile vor fi voluntare pentru fiecare companie, însă directorul Gazprom Neft, Alexander Dyukov, a precizat că producătorii vor continua discuțiile. "Principalul lucru este că Rusia a acceptat să reducă producția. Putem să ajungem la un acord și între noi", a spus Dyukov.

În pofida reducerilor, Alexander Novak a indicat că Ministerul rus al Energiei își menține estimările de producție pentru anul viitor la 548-551 milioane tone (11,01-11,07 milioane barili pe zi). Acordul de reducere a producției este valabil pentru primele șase luni ale anului, cu opțiunea prelungirii.

Sursa: Agerpress