Zona euro suspenda reducerea datoriei Greciei dupa ce Tsipras a adoptat mai multe masuri sociale

Data publicarii: 14-12-2016 | Economie

Ministrii de Finante din zona euro au decis sa suspende masurile de reducere pe termen scurt a datoriei Greciei, dupa ce premierul grec Alexis Tsipras a adoptat mai multe masuri sociale, a anuntat miercuri un purtator de cuvant al Eurogrupului, informeaza AFP.

Premierul grec a anunțat recent că o sumă de 617 milioane de euro va fi acordată unui număr de 1,6 milioane de pensionari sub forma unui supliment special de pensie iar anumite insule din estul Mării Egee vor fi scutite de la majorarea TVA. Creditorii Greciei susțin că aceste măsuri nu au fost discutate cu instituțiile care supervizează împrumuturile acordate Greciei de zona euro (-FMI, Comisia Europeană, BCE, Mecanismul European de Stabilitate—) în conformitate cu ultimul acorde de asistență convenit de autoritățile de la Atena.

"Acțiunile Guvernului grec — reintroducerea celei de-a 13-a pensii și amânarea majorării TVA — nu sunt în linie cu acordurile noastre", se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al președintelui Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. "În consecință, nu există unanimitate în rândul statelor membre pentru introducerea măsurilor de reducere a datoriei aprobate la reuniunea Eurogrupului din 5 decembrie", se mai arată în comunicat.

Miniștrii de Finanțe din zona euro au acordat Greciei la începutul acestei luni o ușoară reducere a datoriei sale. Trei zile mai târziu, Alexis Tsipras a anunțat reintroducerea celei de a 13-a pensii, eliminată cu ocazia precedentelor măsuri de austeritate, pentru cele mai mici pensii precum și o amânare a majorării TVA pentru acele insule care găzduiesc pentru 16.000 de migranți și refugiați. Premierul grec a subliniat că aceste măsuri sunt posibile grație unui excedent bugetar primar mai mare decât obiectivul fixat pe 2016 și deci nu încalcă acordul convenit cu creditorii internaționali pentru un al treilea plan de asistență.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: