BNR: Standardele de creditare au fost relaxate semnificativ in trimestrul trei in cazul creditelor ipotecare; tendinta va continua

Data publicarii: 21-12-2016 | Economie

Bancile au relaxat semnificativ, in trimestrul trei al acestui an, standardele pentru creditele ipotecare destinate populatiei, dupa doua trimestre consecutive de inasprire, si se anticipeaza ca tendinta de relaxare va continua si in trimestrul patru, dar cu o amplitudine mai redusa, releva rezultatul Sondajului privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei, noiembrie 2016, realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

'Standardele de creditare, în T3/2016, au fost relaxate semnificativ în cazul creditelor ipotecare și au rămas relativ neschimbate în cazul creditelor de consum. Băncile anticipează că, în următorul trimestru, va continua tendința de relaxare a standardelor aferente împrumuturilor pentru achiziția de locuințe și terenuri, însă cu o amplitudine mai mică, în timp ce pentru creditele de consum nu previzionează modificări ale condițiilor de creditare', reiese din sondaj.

Relaxarea standardelor la ipotecare a intervenit, potrivit BNR, după două trimestre de înăspriri semnificative în contextul adoptării Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.

O relaxare importantă a avut loc, în trimestrul trei al anului, în ceea ce privește avansul minim solicitat de bănci clienților și costurile creditării, altele decât dobânzile.

În acest context, băncile autohtone remarcă faptul că prețurile imobilelor rezidențiale s-au majorat moderat în T3/2016, iar în următorul trimestru se așteaptă ca acestea să rămână relativ neschimbate.

În schimb, cererea de credite s-a redus, atât pentru creditele ipotecare, cât și pentru cele de consum în T3/2016, dar instituțiile de credit estimează că, în trimestrul următor, cererea se va majora pe ambele segmente de creditare, dar mai intens în cazul creditelor ipotecare.

Totodată, 'rata creditelor solicitate de persoane fizice și respinse de către bănci a fost în creștere moderată în cazul creditelor ipotecare și s-a păstrat relativ constantă în cazul creditelor de consum', se mai arată în sondajul BNR.

În zona euro, potrivit BNR, instituțiile de credit au continuat să relaxeze și în T3/2016 standardele de creditare aferente împrumuturilor ipotecare și a celor de consum.

'Pentru următoarele trei luni, se previzionează continuarea relaxării standardelor de creditare pentru creditele ipotecare și menținerea constantă a standardelor pentru creditele de consum', mai reiese din documentul citat.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie și octombrie și are la bază un chestionar care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piață aferentă creditării companiilor și populației. Aceste instituții dețin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: