RETROSPECTIVA 2016 Un an fara listari ale companiilor de stat pe BVB, dar cu primul IPO privat dupa aproape un deceniu

Data publicarii: 24-12-2016 | Economie

Marcarea pietei de capital romanesti pe traiectoria catre statutul de piata emergenta, lansarea emisiunii de titluri de stat Fidelis Centenar si IPO-ul privat MedLife reprezinta cele mai importante evenimente care au avut loc in sectorul bursier in acest an. De asemenea, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a lansat un nou instrument financiar, in 2016, respectiv warrants. Pe de alta parte, in acest an nu au fost listari ale companiilor de stat pe bursa, lucru asteptat de catre oficialii BVB si investitori.

Valoarea totală a tranzacțiilor cu acțiuni pe segmentul principal al Bursei de valori București a crescut în acest an cu 3,6% comparativ cu întregul an 2015, la peste 9,122 miliarde lei, reiese din datele BVB. În ceea ce privește sistemul alternativ de tranzacționare, aici tranzacțiile cu acțiuni au crescut cu 128%, la 206,8 milioane lei.

Cele mai tranzacționate companii au fost, în acest an, Banca Transilvania cu o valoare de 2,18 miliarde lei, urmată de Fondul Proprietatea cu 1,38 miliarde lei și de Romgaz cu 871,9 milioane lei. Locurile 4 și 5 sunt deținute de OMV Petrom și Electrica cu 501 miliaone lei, respectiv 488,2 milioane lei.

Valoarea totală a tranzacțiilor realizate în acest an pe Bursa românească depășește 11,1 miliarde lei, fiind realizate peste 950.000 de tranzacții. Valoarea medie zilnică a fost de peste 44,9 milioane lei.

Un nou instrument pe bursă: warrants În data de 7 iunie, Bursa de Valori București (BVB) a deschis ședința de tranzacționare cu un nou instrument — warrant — emis de instituții financiare și care are la bază alte instrumente financiare sau active, de a căror evoluție depinde, conform informațiilor publicate pe site-ul instituției.

"Când un investitor achiziționează un warrant, instrumentul îi conferă acestuia dreptul (dar nu și obligația) de a cumpăra sau de a vinde activul suport la un preț prestabilit (denumit preț de exercitare). Prin aceste caracteristici, warrant-urile sunt similare opțiunilor. De fapt, warrant-urile conțin elemente caracteristice opțiunilor, iar investitorii ar putea crede ca sunt tranzacționate prin proceduri specifice instrumentelor financiare derivate. În realitate însă, warrant-urile se tranzacționează pe piețele spot, la fel ca acțiunile (fără a se utiliza conturi în marjă sau a se emite apeluri în marjă). De obicei, warrant-urile se emit cu o anumită maturitate (scadență), de până la un an, dar există posibilitatea ca emitentul să stabilească maturități mai lungi", se arată în informațiile transmise AGERPRES de BVB.

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori București (BVB) a declarat că acestea sunt instrumente care oferă investitorilor dreptul la acțiuni la un preț dat.

"Când un investitor cumpără acest instrument, automat are dreptul de a cumpăra o acțiune la un anumit preț. Este practic o opțiune. Este un instrument foarte popular în piețele dezvoltate. Warrant-urile vor fi lansate la Bursa de Valori București, având drept bază acțiuni Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale, Societatea Energetică Electrica, Fondul Proprietatea, Petrom, Romgaz. Dacă mă aștept ca evoluția prețului unei companii să crească și cumpăr dreptul, cumpărând acest Warrant la un anumit preț și prețul acțiunii urcă, voi primi diferența dintre cele două prețuri, la maturitatea instrumentului. Scadențele pentru următoarele produse vor fi decembrie 2016, iunie sau decembrie 2017, în funcție de specificului activului de bază. Folosind un exemplu simplist, dacă cumpăr dreptul la 7 lei, iar prețul la maturitate este 9 lei, atunci voi primi numărul de Warrants înmulțit cu 2 lei", a explicat Sobolewski.

Titlurile de stat Fidelis Centenar, pe bursă În data de 5 august, titlurile de stat emise de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) în cadrul programului 'Fidelis Centenar' au început să fie tranzacționate. Momentul a fost marcat printr-o deschidere oficială a sedinței de tranzacționare la care au fost prezenți, printre alții, Dacian Cioloș, prim-ministrul României, Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice, Mișu Negrițoiu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară.

MFP a atras 735 milioane lei prin emisiunea de titluri de stat, de șapte ori mai mult față de oferta de 100 milioane lei anunțată inițial. În cele trei săptămâni de ofertă, 20.185 de persoane fizice au cumpărat titluri de stat, de 16 ori mai multe față de anul trecut.

Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice a precizat că au fost circa trei subscrieri pe minut, echivalentul a 194 de subscrieri pe oră.

'Acest lucru demonstrează încrederea cetățenilor în statul român și faptul că era nevoie de un astfel de instrument de economisire în piață. Așa cum am declarat încă de la început, întreaga cerere va fi onorată', a susținut Dragu.

Din data de 5 august și până în prezent au fost realizate tranzacții de peste 5 milioane lei prin intermediul a 404 de operațiuni. Prețul maxim a fost atins pe 12 septembrie, fiind de 102 lei/titlu.

Piața de capital românească, pe traiectoria către statutul de Piață Emergentă Conform deciziei FTSE Russell, publicată pe 29 septembrie, piața de capital din România a fost inclusă pe lista țărilor care prezintă un potențial substanțial de a trece la statutul de piață emergentă într-un orizont de timp scurt sau mediu. În cazul României, actualizarea va depinde de progresele înregistrate în ceea ce privește lichiditatea pieței și prezența companiilor mari cu valori de tranzacționare individuale semnificative.

Șeful Consiliului de Administrație al BVB, Lucian Anghel, susținea, la vremea respectivă, că 'includerea României în Watchlist și implicit intrarea acesteia pe traseul cu destinația piețelor emergente este unul dintre evenimentele definitorii și importante din întreaga istorie a pieței de capital din România'.

La rândul său, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei, atrăgea atenția asupra faptului că există încă probleme semnificative care trebuie rezolvate și spera ca 'ritmul acestui proces, în condițiile în care BVB are de multe ori nevoie de cooperarea constructivă a altor instituții' să fie unul rapid.

De asemenea, într-un inverviu acordat AGERPRES, acesta a spus că România are șansa să fie promovată de la categoria de piață de frontieră la una de "tranziție" și apoi în categoria piețelor emergente odată cu listarea Hidroelectrica pe piața românească de capital.

Această listare nu s-a mai întâmplat în 2016...

Primul IPO privat pe bursă, după aproape un deceniu Data de 21 decembrie a marcat intrarea la tranzacționare a acțiunilor MedLife cu simbolul 'M', după ce oferta a fost subscrisă.

V4C Eastern Europe Holding V Limited, International Finance Corporation (IFC), membră a Băncii Mondiale, acționari ai MedLife, au anunțat pe 16 decembrie prețul final pentru oferta lansată, acesta fiind de 26 de lei pe acțiune.

Valoarea totală a ofertei este de 230 milioane lei, pentru 8,8 milioane de acțiuni, reprezentând 44% din numărul total. Prețul final de ofertă implică o capitalizare de piață a companiei de 522,4 milioane lei. Fondul de private equity V4C a vândut întreaga sa participație în companie reprezentând 36,25% din capitalul social, în timp ce IFC — 7,75%. Tranzacționarea la bursă, sub simbolul M, se așteaptă să înceapă pe 21 decembrie. Perioada de stabilizare pentru prețul acțiunilor se va încheia nu mai târziu de 20 ianuarie 2017.

Ca urmare a ofertei, acționarii majoritari (familia Marcu) dețin 51% din capitalul social al MedLife și IFC deține cel puțin 5%. Familia Marcu și IFC au fost de acord să ofere aranjamente obișnuite de interdicție a înstrăinării acțiunilor pe o perioadă de 6 luni.

Conform documentului, în luna octombrie, Grupul a tras o sumă suplimentară de 1,6 milioane de euro din împrumutul sindicalizat pentru a finanța achiziția Centrului Medical Panduri. De asemenea, în noiembrie, a rambursat 2,1 milioane de euro reprezentând sume datorate și dobânzile acumulate din împrumuturi și contracte de leasing financiar. În aceeași lună, Grupul a tras 4 milioane de euro din împrumutul încheiat la 30 septembrie cu International Finance Corporation, membru al Grupului Băncii Mondiale, din care 1,5 milioane de euro sunt disponibili în conturile bancare ale grupului.

În cadrul conferinței debutului pe bursă, Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București, spunea că listarea MedLife reprezintă un moment istoric pentru piața de capital românească, iar în viitor ar putea exista mai multe IPO-uri.

"Este un moment istoric pentru piața de capital, pentru România. E o renaștere, aș putea spune, a acestei speranțe că antreprenori români în viitor vor putea avea acces la capital, vor putea să-și dezvolte și să-și finanțeze afacerea sau, de ce nu, să achiziționeze competitori căpătând masă critică și astfel, în loc să fie pradă, să fie cei care au forța să achiziționeze, să consolideze, în loc să vină companii străine care să încerce să capete masă critică, au această șansă și aici MedLife este acel deschizător de drum. Aș dori să mulțumesc acționarilor care au avut încredere să listeze această companie și care prin această tranzacție au dat un exemplu. Sper că 's-a spart gheața' pentru IPO de companii private. Sper că în viitor vom vedea din ce în ce mai multe", a spus Anghel.

Ana Maria Mihăescu, chief resident representative al IFC pentru România, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Moldova, Polonia și Slovacia, a precizat că MedLife reprezintă un model de succes.

"Pentru IFC, MedLife este un model de succes a ceea ce înseamnă dezvoltarea medicinii reale, a serviciilor de sănătate. În contractele tip ale societăților financiare internaționale ca și ale fondurilor de private equity există un exit (ieșire n.r.) prin piața de capital. Acum 10 ani, când am semnat împrumutul și participațiunea de capital cu MedLife, când avocații noștri se uitau la clauza de exit se spunea că aceasta este teoretică, nu se va întâmpla. Sunt extrem de bucuroasă că lucrul pe care l-am prevăzut s-a întâmplat chiar mai devreme", a arătat Mihăescu.

La rândul său, Mircea Ursache, vicepreședintele al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a precizat că foarte multe pachete ale companiilor de stat ar putea fi aduse pe bursă, anul viitor, clasa politică înțelegând că doar așa se poate face ceva transparent în piață.

"Eu cred că pentru piața de capital a venit Moș Crăciun. Este finalul de an care a însemnat foarte mult pentru piața de capital românească. Comparativ cu deficitul de imagine pe care piața asigurărilor l-a dus, piața de capital românească a reușit anul acesta câteva performanțe. Simpla includere a noastră în posibilitatea de a deveni o piață emergentă a însemnat extraordinar de mult. Astăzi a venit și cadoul. Cadoul se cheamă MedLife. Pentru investitori, pentru alți antreprenori privați care au stat în expectativă după nereușita ultimei încercări cu Adeplast. Semnalul de astăzi este colosal. La asta se mai adaugă ceva. Se adaugă un semnal în perspectiva unui an care va aduce în piața de capital foarte multe pachete ale companiilor de stat. În sfârșit clasa politică românească a înțeles că nu ai cum să faci ceva mai transparent în piață decât prin bursă. Acesta este un semnal de însănătoșire a pieței", menționa Ursache.

Totodată, potrivit șefului ASF, Mișu Negrițoiu, tranzacția MedLife reprezintă 'o nouă frontieră', ce demonstrează că piața începe să funcționeze reașezând echilibrele stat-privat.

Datele financiare ale Grupului MedLife arată că profitul net a scăzut cu 99,5% în primele nouă luni din acest an raportat la perioada similară din 2015, la 43.138 lei, conform datelor neauditate, reiese din informațiile publicate pe 6 decembrie pe site-ul Bursei de Valori București (BVB).

În primele nouă luni, Grupul a avut vânzări de peste 361,4 milioane de lei, în creștere cu 26,6%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. De asemenea, datoriile pe termen lung însumează peste 196,5 milioane de lei, în urcare cu 26,1%, în raport cu intervalul ianuarie — septembrie 2015.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: