Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania a crescut usor, in noiembrie

Data publicarii: 27-12-2016 | Economie

Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania a ramas relativ constant in noiembrie, fata de luna anterioara, la valoarea de 65,6 puncte, in crestere cu 0,6 puncte, se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei remis, marti, AGERPRES.

'Indicatorul condițiilor curente a fost de 77,3, valoare în scădere cu 5,6 puncte, în timp ce indicatorul anticipațiilor s-a majorat cu 3,2 puncte până la valoarea de 59,8 puncte. În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, valorile mediane ale anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni consemnat un curs anticipat de 4.5000 (valoare similară cu cea înregistrată în exercițiul anterior), în timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4.5100. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2017/decembrie 2016) a înregistrat o valoare mediană de 1,85% (valoare în scădere cu 0,15% față de exercițiul anterior)', se arată în document.

Potrivit acestuia, sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratei inflației și de majorare a ratelor nominale de dobândă atât pentru scadențele scurte cât și pentru cele lungi.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 reprezentând un indicator prin care dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultimă săptămână a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenelor CFA.

Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condițiile curente — referitoare la mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflației, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condițiile macroeconomice globale și prețul petrolului.

Sursa: Agerpress