Gazele naturale de import vor acoperi un sfert din consumul Romaniei in luna ianuarie

Data publicarii: 28-12-2016 | Economie

Gazele aduse din import vor acoperi un sfert din consumul tarii in luna ianuarie, iar populatia va utiliza gaze din Rusia in proportie de 4,35%, se arata intr-un document al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

Astfel, din cererea totală de gaze, estimată la 19,9 milioane de MWh în ianuarie, importurile curente vor însemna 4,5 milioane de MWh, adică 23%.

Producția internă curentă ajunge la 9,7 milioane de MWh, iar producția internă extrasă din înmagazinare va fi de 5,4 milioane de MWh. Sursa acestor informații este Transgaz, se arată în document.

ANRE a avizat pentru populație și pentru termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici un coș format din 95,65% gaze de producție internă și 4,35% gaze de import. Aceste categorii nu au mai utilizat gaze de import din luna februarie 2016.

Importurile de gaze crescut din ce în ce mai mult în acest an, deoarece prețul gazelor pe piețele internaționale a devenit mai mic decât cel al gazelor din producție internă.

În luna noiembrie, președintele ANRE, Niculae Havrileț, estima că România ar putea importa 40% din consumul național de gaze în această iarnă, întrucât prețul gazelor pe piețele internaționale va fi chiar și cu 20 de lei pe MWh mai mic decât cel al gazelor de producție internă aflate în depozite.

El a amintit că prețul plătit de populație este înghețat la nivelul de 60 de lei pe MWh până la 1 aprilie 2017, în urma unei Hotărâri de Guvern aprobate vara trecută.

"De la 1 aprilie se desființează sistemul de stabilire a prețului prin HG, iar ANRE va stabili o metodologie de formare a prețului pentru consumatorul casnic, în condiții de liberalizare. Acest lucru înseamnă că un consumator de pe piață, indiferent dacă este casnic sau nu, consumă un coș de gaze, unde intră gaze de import, gaze din producția domestică curentă, precum și gaze din depozite. Aceste trei surse formează un coș, care va fi în continuare gestionat de ANRE printr-o metodologie care va obliga furnizorii care alimentează piața casnică să asigure cel mai bun echilibru în sensul păstrării unui preț cât mai mic", explica președintele ANRE.

Sursa: Agerpress