Benzina si motorina se vor ieftini cu 50 de bani pe litru in medie, de la 1 ianuarie

Data publicarii: 29-12-2016 | Economie

Carburantii se vor ieftini de la 1 ianuarie cu 50 de bani pe litru, in medie, dupa scaderea TVA si eliminarea accizei suplimentare, au declarat, joi, pentru AGERPRES, reprezentatii principalelor companii petroliere din piata.

De la 1 ianuarie 2017, potrivit Codului fiscal, taxa pe valoarea adăugată (TVA) va scădea de la 20% la 19%, iar acciza suplimentară de 7 eurocenți pe litru va fi eliminată.

Însă veștile pentru șoferi nu sunt prea bune pentru perioada următoare. Reducerile de taxe ar putea fi parțial anulate de efectul creșterii barilului de petrol, care duce, la rândul său, la majorarea cotațiilor produselor petroliere. Aceasta în condițiile în care cotația țițeiului de tip Brent, de referință pe piața europeană, a depășit zilele acestea 56 de dolari pe baril, cel mai înalt nivel din 2016.

Tot în defavoarea șoferilor este și cursul de schimb leu/dolar. Cotația produselor petroliere este exprimată în dolari, monedă care a crescut puternic în ultimele luni, ajungând la cel mai mare nivel din ultimii trei ani. Astfel că un litru de benzină sau motorină va costa mai mult în lei.

Pe piața românească a carburanților, lider este compania OMV Petrom, urmată de Rompetrol, Lukoil și MOL.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: