Preturile productiei industriale in zona euro au crescut pentru prima data in ultimii trei ani

Data publicarii: 05-01-2017 | Economie

Preturile produselor care ies pe portile uzinelor din zona euro au fost mai mari in luna noiembrie 2016, comparativ cu luna noiembrie 2015, aceasta fiind prima crestere anuala a preturilor productiei industriale inregistrata de zona euro de la mijlocul lui 2013, informeaza The Wall Street Journal.

Potrivit datelor comunicate joi de Eurostat, în luna noiembrie 2016 comparativ cu luna octombrie 2016, prețurile producției industriale în zona euro și în UE au înregistrat un avans de 0,3%, în timp ce în ritm anual, prețurile producției industriale au crescut cu 0,1% în zona euro și cu 0,7% în UE. Cifrele publicate de Eurostat sunt peste estimările economiștilor, care se așteptau ca prețurile de producției industriale în zona euro să stagneze.

Această primă creștere a prețurilor producției industriale din ultimii trei ani este un nou semnal că presiunile inflaționiste se acumulează în zona euro. Conform datelor publicate miercuri de Eurostat, în luna decembrie 2016 prețurile de consum în zona euro au crescut cu 1,1% în ritm anual, atingând cel mai ridicat nivel de după luna septembrie 2013. Economiștii se așteaptă ca prețurile de consum să crească și mai rapid în primele luni ale lui 2017, pe măsură ce dispare efectul de bază reprezentat de scăderile înregistrate de prețurile la energie la începutul lui 2016.

Creșterea prețurilor producției industriale este o veste bună pentru Banca Centrală Europeană care are drept țintă o creștere a prețurilor de consum mai mică dar apropiată de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Sursa: Agerpress