Romania, locul trei in UE la cresterea comertului cu amanuntul in luna noiembrie

Data publicarii: 06-01-2017 | Economie

Volumul comertului cu amanuntul in Romania a crescut cu 9,5% in luna noiembrie 2016, comparativ cu aceeasi luna a anului 2015, cresteri mai mari in randul statelor membre ale Uniunii Europene fiind inregistrat doar in Luxemburg (12,4%) si Slovenia (11,3%), arata datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

În zona euro, comerțul cu amănuntul a crescut cu 2,3% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 3,4%. Comerțul cu amănuntul în UE 28 a fost influențat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 4,7%, în timp ce vânzările de combustibili au crescut cu 2,3% iar vânzările de alimente, băuturi și țigări s-au majorat cu 2,1%.

În luna noiembrie 2016 comparativ cu luna octombrie 2016, comerțului cu amănuntul în România a înregistrat o creștere de 1,4%, creșteri mai mari fiind înregistrate doar în Luxemburg (6,2%) și Estonia (1,7%). Comerțul cu amănuntul, de la o lună la alta, a scăzut cu 0,4% în zona euro și cu 0,1% în UE 28, în principal ca urmare a faptului că atât vânzările de produse non-alimentare cât și vânzările de alimente, băuturi și țigări au înregistrat o scădere de 0,3%.

În cazul României, Institutul Național de Statistică (INS) a informat că în luna noiembrie 2016, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul față de luna precedentă a crescut atât ca serie brută cu 4,4% cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 1,4%. Față de luna corespunzătoare a anului precedent, a crescut ca serie brută cu 10,5% iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 9,3%.

Sursa: Agerpress