Anghel (BVB): Romania are nevoie de un fond suveran; la un euro investit de stat, investitorul aduce patru

Data publicarii: 17-01-2017 | Economie

Trimisul special al AGERPRES, Florin BARBUTA, transmite: Romania are nevoie de un fond suveran de investitii dupa modelul polonez, pentru ca la un euro investit de stat, investitorul privat poate aduce patru, a declarat, pentru AGERPRES, Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care participa, in Austria, la "The Central Eastern European Forum".

"România are mare nevoie de investiții pe termen lung și cu cât sunt mai multe vehicule investiționale pe termen lung, cu atât România se va dezvolta, va crește produsul intern brut, productivitatea, va dezvolta infrastructura și asta înseamnă bunăstare pentru români. Cred că cel mai bun model pentru noi este cel polonez care printr-o combinație inteligentă reușesc să investească în economie și aceste cheltuieli să nu intre în deficitul bugetar. Cred că este o șansă unică pentru România după ani de zile, pentru că discutăm de 4-5 ani de un fond suveran, în final să reușim să îl punem pe roate. Detaliul este esențial. Detaliile fac diferența. Eu sper ca 2018 să marcheze prima investiție a fondului suveran în economia românească", a spus Anghel.

Potrivit acestuia, în Polonia fondul suveran se bazează pe listări ale companiilor de stat, respectiv pachete minoritare.

"Fondul acesta — dacă ne uităm cum este finanțat în Polonia care cred că este cel mai apropiat model pentru că alte modele de fonduri suverane se bazează pe resurse energetice care diferă mult față de cel polonez — în Polonia se bazează mult pe listări de companii, pachete minoritare, iar banii în loc să se ducă la buget se duc în acest fond suveran. Practic, prin intermediul acestui fond suveran se împușcă doi iepuri. Unul este că nu intră în deficitul bugetar investiția pe care o face pe termen lung și își permite să aștepte pe termen lung finalizarea unui proiect, ceea ce este foarte important. Al doilea lucru este că la orice investiție pe care fondul o face, aduce și capital privat. Adică multiplică efectul nu numai din banii statului cât și instituții financiare internaționale, fonduri de pensii, alte tipuri de investitori internaționali sau locali care ar putea să investească în acel proiect. Practic, efectul de multiplicare poate să ajungă aproape de 4. Deci la un euro investit de stat, investitorul privat poate să mai aducă patru", a mai afirmat oficialul BVB.

El consideră că foarte mult contează echipa managerială a acestui fond care va fi controlat de stat.

"Nu orice proiect poate fi finanțat. Bine făcut, acest fond va putea ajuta dezvoltarea economiei românești pe termen foarte lung. Va conta foarte mult echipa managerială și dimensiunea. Cu cât dimensiunea crește, cu atât va putea să finanțeze tot mai multe proiecte", a mai arătat Anghel.

Lucian Anghel participă marți la "The Central Eastern European Forum" care se desfășoară la Viena.

Sursa: Agerpress