EY: Eliminarea plafoanelor pentru pensie si sanatate ar putea determina romanii detasati in strainatate sa plateasca acolo contributii

Data publicarii: 19-01-2017 | Economie

Eliminarea plafoanelor pentru contributia de pensie si sanatate, prevazuta de Ordonanta de Urgenta 3/2017, ar putea determina angajatii care sunt detasati in strainatate, dar platesc contributii sociale in Romania, si pe angajatorii acestora, sa renunte la aceasta varianta si sa se inroleze in sistemul social din tara in care muncesc, reiese dintr-o analiza realizata de EY Romania.

"Ne putem aștepta ca angajatorii să ia în considerare oportunitatea de a-și înrola angajații detașați în sistemul de asigurări sociale din țara unde muncesc efectiv, având în vedere nu doar costurile legate de contribuțiile sociale, ci și beneficiile aferente. Într-o primă fază însă, ar trebui să aibă în vedere derularea unor analize prin care să stabilească cu mai multă exactitate care ar fi nivelul costurilor în țara gazdă și să determine dacă mai este oportun pentru angajații lor să rămână asigurați în sistemul românesc, mai ales în condițiile în care legislația europeană aplicabilă prevede ca regulă plata în țara în care muncesc. Dacă rezultatul analizei va fi în favoarea sistemului de asigurări sociale din țara gazdă, atunci atât angajații cât și angajatorii pot serios considera să se îndrepte către acesta și să contribuie în țara unde angajații muncesc', susține Stela Andrei, senior manager, Departamentul de asistență fiscală și juridică, EY România.

Potrivit acesteia, în cazul în care decid să opteze pentru plata contribuțiilor în țara în care angajații muncesc, angajatorii ar fi scutiți și de procedura anevoioasă de a obține certificatul de asigurare din România, care le este necesar în celălalt stat în cazul în care angajatul rămâne asigurat în România.

Potrivit reprezentantei EY, măsurile de eliminare a plafoanelor îi vizează pe angajații cu un salariu brut lunar de peste 5 salarii medii pe economie (potrivit reglementărilor actuale, un salariu brut ce depășește 14.305 de lei), mulți dintre aceștia lucrând în străinătate, dar cu contribuțiile sociale plătite în România.

"Detașații români, care muncesc în străinătate pentru o perioadă limitată de timp (în mod normal până în 5 ani), rămân în majoritatea cazurilor asigurați în sistemul de asigurări sociale din România, deci continuă să contribuie în acest sistem chiar dacă muncesc într-o altă țară. Acest lucru le este permis de Regulamentul european și de acordurile din domeniul asigurărilor sociale. Regula generală este, însă, că ar trebui să plătească contribuții sociale în țara în care muncesc", a mai spus Stela Andrei.

Aceasta a mai prezentat și alte motive pentru care românii care muncesc în străinătate ar putea opta pentru sistemul de asigurări de acolo. "Am luat ca exemplu câteva țări unde sunt detașați români și am ajuns la concluzia că avem cel mai mare nivel de contribuție într-un sistem public de pensii. Iată câteva exemple de cote integrale de contribuție la pensie (angajat plus angajator) din alte țări europene: Germania—18,7%, Austria — 22,8%, Polonia — 19,52%. De reținut că aceste state prevăd și plafoane pentru contribuțiile plătite, în funcție de nivelul veniturilor, plafoane tocmai eliminate în România de ordonanța mai sus menționată. Prin comparație, contribuția integrală la pensie în România este de 26,2% din venitul salarial brut lunar (pentru condiții normale de muncă). În ceea ce privește beneficiul ulterior, pensia de care ar beneficia este de departe mai mică față de cea pe care ar primi-o într-un alt stat", a mai spus reprezentanta EY.

Sursa: Agerpress