ANCOM: Ofertele pentru licitatia de alocare a multiplexurilor de televiziune digitala, depuse pana pe 27 ianuarie; castigatorii anuntati pana pe 13 februarie

Data publicarii: Astazi, 20-01-2017 | Economie

Companiile interesate sa participe la cea de-a patra licitatie pentru multiplexurile de televiziune digitala terestra nealocate in procedurile anterioare pot depune oferte pana pe 27 ianuarie, iar cel tarziu in 13 februarie vor fi anuntati castigatorii, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare si Administrare in Comunicatii (ANCOM).

"ANCOM a lansat la sfârșitul anului trecut cea de-a patra licitație pentru alocarea celor două multiplexuri naționale, 26 de multiplexuri regionale și 18 multiplexuri locale de televiziune digitală terestră nealocate în procedurile anterioare. Cei interesați pot să-și depună oferta până la data de 27 ianuarie 2017. După analiza ofertelor, în data de 31 ianuarie 2017, vom anunța candidații calificați în etapele ulterioare ale procedurii de selecție și până la 13 februarie 2017 vom anunța primele oferte câștigătoare și dacă se impune organizarea etapei de licitație pentru anumite categorii de multiplexuri. În plus față de organizarea acestei licitații, în acest an vom verifica și obligațiile de acoperire corespunzătoare licențelor prin intermediul cărora s-au acordat multiplexurile naționale și regionale în licitațiile anterioare", a explicat Marinescu.

Arbitrul pieței telecom a organizat, până în prezent, trei licitații pentru acordarea de multiplexuri digitale terestre, respectiv în iunie 2014, februarie și mai 2015.

România a început, la data de 17 iunie 2015, tranziția la sistemul de emisie digitală terestră a programelor de televiziune, Societatea Națională de Radiocomunicații — Radiocom anunțând că demarează etapa de testare a implementării televiziunii digitale în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

În paralel, conform ordonanței de urgență a Guvernului publicată în Monitorul Oficial (Partea I, Nr. 423/15.06.2015), va continua, cu caracter temporar, până la 31 decembrie 2016, emisia pe cale terestră a postului public de televiziune TVR 1 în format analogic, în banda de frecvență VHF, pentru a menține continuitatea informării întregii populații a României.

Proiectul de implementare a televiziunii digitale terestre în România, realizat de Radiocom, în urma adjudecării a trei licențe naționale în banda UHF, era planificat a se desfășura astfel: pentru MUX1, realizarea unei rețele naționale cu o acoperire de minim 90% din populație, cu emițătoarele instalate, până la data de 31 decembrie 2016, respectiv pentru MUX2 și MUX4 se vor realiza două rețele naționale până la data de 17 mai 2017, prin intermediul cărora se pot transmite programe comerciale de televiziune.

În acest moment, în România, banda VHF este utilizată pentru transmisia de programe în sistem analogic terestru de către operatorul public de televiziune, prin intermediul a 339 de stații de emisie, și de către 5 operatori privați de televiziune, prin intermediul a 7 stații de emisie. De asemenea, drepturile de utilizare a frecvențelor radio acordate conform Legii nr. 504/2002 a audiovizualului, cu modificările și completările ulterioare, pentru furnizarea pe cale radio terestră a serviciilor publice de radiodifuziune, pot fi extinse, cu caracter temporar, până la data de 31 decembrie 2016.

Odată cu participarea la Conferința Regională pentru Radiocomunicații (RRC) de la Geneva în 2006, România a semnat, alături de aproximativ 100 de alte state, un Acord care prevede că nicio emisie de televiziune analogică terestră nu va mai fi protejată după data de 17 iunie 2015, locul acestora urmând să fie luat de transmisiile digitale de televiziune.

Guvernul a aprobat, pe 10 iunie 2015, o Ordonanță de Urgență care conține măsuri necesare pentru asigurarea tranziției de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră și implementarea serviciilor multimedia la nivel național.

Sursa: Agerpress