Apple anunta rezultate record gratie relansarii vanzarilor de telefoane iPhone

Data publicarii: 01-02-2017 | Economie

Grupul informatic american Apple a raportat marti seara prima crestere trimestriala a vanzarilor de telefoane iPhone din ultimul an, gratie succesului celei mai recente versiuni a acestui smartphone, un rezultat care a dus la cresterea cu peste 3% a actiunilor dupa inchiderea sedintei de tranzactionare, informeaza Reuters.

În trimestrul care s-a încheiat la 31 decembrie 2016, Apple a vândut 78,29 milioane telefoane iPhone, față de 74,78 milioane în perioada similară a lui 2015 și peste cele 77,42 milioane unități prognozate de analiștii de la FactSet StreetAccount. Aceasta a avut o consecință directă a cifrei de afaceri a grupului, care a revenit pe creștere după trei trimestre consecutive de scădere, înregistrând o progresie anuală de 3,3% până la 78,4 miliarde de dolari, cu peste un miliard mai mult decât estimau analiștii. Cu toate acestea, profitul net al Apple în trimestrul octombrie-decembrie 2016 a scăzut până la 17,89 miliarde de dolari, de la 18,36 miliarde de dolari în perioada similară a lui 2015, în timp ce profitul pe acțiune a fost de 3,36 dolari, peste estimările analiștilor care mizau pe un rezultat de 3,21 dolari pe acțiune.

"Am vândut mai multe iPhone-uri ca niciodată și am stabilit un nou record la capitolul venituri pentru iPhone, Services, Mac și Apple Watch", a informat compania într-un comunicat.

În perioada octombrie-decembrie, activitățile din servicii ale grupului Apple, care includ iTunes, App Store, Apple Music, Apple Pay și iCloud, au înregistrat o creștere de 18,4% a cifrei de afaceri până la 7,17 miliarde de dolari, grație, printre altele, succesului comercial al jocurilor Pokemon Go și Super Mario Run.

În ceea ce privește alte produse ale grupului Apple, vânzările de calculatoare Mac au înregistrat o creștere modestă de 1% până la 5,37 milioane unități în timp ce vânzările de tablete iPad au continuat să scadă, înregistrând un declin de 19% până la 13,08 milioane unități.

Telefoanele iPhone constituie cel mai important produs pentru Apple, fiind responsabile pentru 70% din afacerile companiei. Potrivit firmei de cercetare de piață Strategy Analytics, în ultimul trimestru al anului trecut grupul sud-coreean Samsung Electronics a fost devansat la Apple din poziția de cel mai mare producător mondial de smartphone, o premieră în ultimii cinci ani. Strategy Analytics estimează că în perioada octombrie-decembrie 2016 Samsung a vândut 77,5 milioane smartphone-uri și a controlat 17,7% din piața mondială în timp ce Apple a vândut 78,3 milioane smartphone-uri și a avut o cotă de piață de 17,8%.

Sursa: Agerpress