ACUE: Cresterea masiva a preturilor energiei ar putea afecta alimentarea cu electricitate a populatiei

Data publicarii: 01-02-2017 | Economie

Neonorarea unor contracte pe piata de energie, coroborata cu o crestere masiva a preturilor electricitatii, este de natura sa afecteze alimentarea cu energie electrica a consumatorilor casnici si a celor non-casnici beneficiari ai serviciului universal, se arata intr-un comunicat al Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), remis, miercuri, AGERPRES.

"ACUE apreciază și susține demersul autorităților competente de a analiza situația actuală a piețelor centralizate de energie și a modului în care s-au derulat, în ultima perioadă, tranzacțiile pe aceste platforme", se arată în comunicat.

Potrivit oficialilor ACUE, majorările excesive și repetate ale prețurilor energiei electrice tranzacționate pe piețele centralizate, precum și numeroasele notificări de denunțare a contractelor de furnizare încheiate prin platformele centralizate, afectează atât operatorii de distribuție, cât și furnizorii de ultimă instanță.

De aceea, membrii ACUE consideră că analiza autorităților cu privire la modul de funcționare a piețelor de energie electrică trebuie derulată cu celeritate și trebuie să includă, pe lângă tranzacțiile realizate pe acestea, și o analiză a capacităților de producție disponibile, precum și privind activitatea furnizorilor care au denunțat contracte în această perioadă.

"Neonorarea contractelor, coroborată cu o creștere masivă a prețurilor energiei electrice tranzacționate pe Piață pentru Ziua Următoare (PZU) și Piață de Echilibrare (PE), este de natură să afecteze alimentarea cu energie electrică a consumatorilor casnici și a celor non-casnici beneficiari ai serviciului universal. Membrii ACUE vor lua toate măsurile pentru diminuarea impactului asupra consumatorilor, generat de situația actuală, și apreciază că sunt necesare acțiuni urgente pentru identificarea unor măsuri de prevenire a repetării unor situații similare astfel încât consumatorii să poată să beneficieze în continuare de energie la prețuri rezonabile și predictibile", se mai arată în comunicat.

Federația ACUE își exprimă disponibilitatea de a contribui la analiză modului de funcționare a pieței și la identificarea măsurilor de prevenire a unor astfel de situații.

Și Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) a solicitat, luni, Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) să urgenteze analiza privind cauza prețurilor istorice de pe bursă și să anunțe public dacă au existat distorsiuni și vinovați, potrivit unui comunicat de presă.

AFEER consideră că este necesară realizarea unei analize de către ANRE pentru a identifica dacă au existat distorsiuni create în mod voit de către anumiți participanți la piață de energie — traderi, furnizori, producători.

AFEER apreciază că este necesar să se analizeze motivele pentru care pe Piața pentru Ziua Următoare, piața spot, oferta este, în multe intervale orare, cu 1.500 — 2.000 MW sub cerere, deși există resurse care acoperă consumul în piața de echilibrare.

Prețurile pe piața spot a bursei de energie OPCOM au ajuns în aceste zile la recorduri istorice de peste 600 lei pe MWh, de două ori mai mari decât în primele zile ale acestui an. Pentru ziua de miercuri, 1 februarie 2017, energia se tranzacționează chiar și cu 680 de lei pe MWh, pentru orele 18:00 — 19:00, acest nivel fiind unul record.

Pentru ziua de joi, 2 februarie, prețurile înregistrează ușoare scăderi, maximele de preț fiind de 657 de lei pe MWh, pentru ora 9:00.

Luni, reprezentanții ANRE au declarat, pentru AGERPRES, că analizează două tranzacții suspecte încheiate pe OPCOM și, ulterior, au precizat că au extins ancheta la mai multe tranzacții, deoarece prețurile au urcat foarte mult față de luna decembrie a anului trecut.

România a înregistrat în zilele de 15 și 23 ianuarie 2017 cel mai mare preț al energiei din Europa, ajungând la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh, potrivit datelor de pe site-ul bursei de energie OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România.

Cel mai mare preț în această lună din Europa s-a înregistrat în Ungaria, respectiv 300 de euro pe MWh.

Din datele de pe site-ul OPCOM mai reiese că prețul mare de pe piața spot a bursei de energie OPCOM nu este cauzat de un deficit de energie, deoarece pe platformele la termen ale OPCOM s-a tranzacționat pentru luna ianuarie o cantitate de energie de 6,8 TWh, mai mare decât consumul țării, estimat la maximum 6 TWh pentru această lună. În plus, pe piața spot se mai tranzacționează o altă cantitate de 3,4 TWh.

Pe piețele la termen, prețul pentru luna ianuarie 2017 este de 168 de lei pe MWh.

Unii furnizori de energie au ajuns să denunțe unilateral contractele pe care le au, pentru a profita de prețurile-record care se înregistrează în această perioadă pe bursă, a precizat, luni, Enel. Acești furnizori preferă să plătească penalitățile prevăzute în contractele pe care le denunță, mergând apoi să vândă energia cu preț dublu sau chiar triplu pe piața spot.

Sursa: Agerpress