Volkswagen va plati 1,2 miliarde de dolari pentru a-i despagubi pe clientii americani

Data publicarii: 01-02-2017 | Economie

Grupul auto german Volkswagen a anuntat miercuri ca va plati cel putin 1,2 miliarde de dolari, sub forma de rascumparari si despagubiri, pentru 78.000 de clienti americani care detin autovehicule echipate cu motoare diesel implicate in scandalul manipularii emisiilor poluante, informeaza AFP.

Volkswagen, cel mai mare constructor auto din lume, a precizat că aceste despăgubiri vor fi acordate celor care dețin autovehicule Audi, Volkswagen și Porsche echipate cu motoare diesel de trei litri. Concret, deținătorii a aproximativ 58.000 de vehicule achiziționate între 2013 și 2016 și ale căror motoare pot fi reparate vor primi despăgubiri cuprinse între 7.039 și 16.114 dolari. În plus, Volkswagen s-a angajat să răscumpere sau să schimbe alte 20.000 de autovehicule care datează din 2009-2012.

Volkswagen va demara acest program de despăgubiri imediat ce autoritățile americane își vor da acordul, grupul german adăugând că se așteaptă să primească aprobarea finală înainte de luna mai.

Acordul cu privire la motoarele diesel de trei litri vine după un altul, mai costisitor (de aproape 15 miliarde de dolari) finalizat în 2016 și care vizează aproximativ 500.000 de vehicule diesel Volkswagen echipate cu motoare de doi litri.

"Toți clienții noștri din SUA care dețin vehicule implicate au acum la dispoziție o soluție", a declarat Hinrich J. Woebcken, directorul diviziei americane a Volkswagen Group.

Volkswagen face obiectul unor investigații în mai multe țări, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi și Bugatti, dar și camioanele MAN și Scania.

Sursa: Agerpress