Frica de control este un sentiment oribil cand vrei sa desfasori o activitate de business in Romania (secretar de stat)

Data publicarii: 01-02-2017 | Economie

Frica de control este un sentiment oribil cand vrei sa desfasori o activitate de business in Romania, a declarat, miercuri, Ilan Laufer, secretar de stat in Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat in cadrul forumului "Relatia dintre stat si mediul de afaceri in 2017 - Legea preventiei".

"Provin din mediul privat și am simțit și eu cum se face controlul la companiile românești. Aproape toți reprezentanții mediului de afaceri care au vorbit astăzi au discutat despre sentimentul de frică, ceea ce este un sentiment oribil când vrei să desfășori o activitate de business în România. Dacă discutăm de companiile cu capital românesc și mă refer la cele care își desfășoară activitatea în mod corect se confruntă, într-adevăr, cu o concurență neloială. O dată din partea companiilor multinaționale fiindcă acestea au un mecanism de lobby foarte bine pus la punct, ca de exemplu prin ambasade, prin relații externe la cel mai înalt nivel. Companiile noastre cu capital românesc nu se bucură (de acest mecanism n.r.), iar statul român are obligația să creeze o platformă pentru a-și reprezenta interesele și pentru a proteza și interesele companiilor cu capital românesc", a spus Laufer.

Pe de altă parte, acesta a precizat că firmele cu capital românesc se confruntă cu "acea concurență neloială din partea organelor care practică evaziunea fiscală și astfel companiile cu capital românesc sunt prinse într-un cerc". "Ele trebuie să vândă foarte ieftin și trebuie să fie foarte competitivi ca prețuri", afirmă oficialul din minister. Pe de altă parte, conform lui Laufer, firmele cu capital românesc au la rândul lor o competiție internă cu companii care nu întotdeaunea respectă legea.

"Statul român trebuie să își dorească atragerea de investiții în România. Multinaționalele au avut un rol important în dezvoltarea economiei românești și mulți români care fac business în mod privat au avut de învățat de la multinaționale. Cred că statul român ar trebui să fie în acest moment mai implicat în protecția capitalului autohton. Guvernul a venit cu o propunere privind o lege a lobby-ului care să permită companiilor românești să aibă contracte avantajoase și o deschidere mai mare", a adăugat Laufer.

În acest sens, oficialul de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri a apreciat că Legea prevenției este un instrument pentru a crea un mediu de afaceri echilibrat.

Sursa: Agerpress