Mihai Daraban (CCIR): Legea preventiei este primul act normativ care ar veni efectiv in sprijinul capitalului autohton

Data publicarii: 01-02-2017 | Economie

Legea preventiei este primul act normativ care ar veni in mod real, efectiv, in sprijinul capitalului autohton, a declarat, miercuri, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, in cadrul unui forum de specialitate.

"Nu vreau să intru în politica referitoare la faptul că multinaționala nu este controlată și capitalul autohton este controlat mai asiduu. Aș înclina mai mult să spun că autorităților de control românești le este, câteodată, frică de profesionalismul comitetului de primire de la multinaționale. Și atunci preferă să își verse năduful pe capitalul autohton. Cred că acesta ar fi punctul esențial în abordarea acestei probleme. Pe de altă parte, predictibilitatea economică este o chestiune importantă, de care ne lovim pas cu pas. Avem uneori emoții și când zburăm peste ocean, când după un zbor lung s-ar putea ca la destinație să ne schimbăm discursul pentru că pe timpul zborului s-a schimbat Codul fiscal", a spus Daraban, la forumul "Relația dintre stat și mediul de afaceri în 2017 — Legea prevenției".

Acesta a apreciat că predictibilitatea economică trebuie cimentată pentru că cei din diplomația economică atrag atenția că aspectul legislativ este esențial în promovarea României.

"Nu este suficient să oferi ceva facilități, un teren etc. Majoritatea întrebărilor investitorilor sunt în principal despre fiscalitate. Nu suntem, din păcate, în acest moment, în situația de a oferi pe termen mediu și lung predictibilitate economică. Cred că se poate discuta și despre o lipsă de informatizare a instituțiilor statului, în special a organelor de control", a explicat șeful CCIR.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României a apreciat că este nevoie de mai multă disciplină și că ar trebui revăzute atribuțiile pe care le au administratorii din mediu privat, deoarece trebui creat un mediu de lucru normal.

Sursa: Agerpress