Negritoiu (ASF): Cresterea numarului de emitenti si a lichiditatii pietei, elemente cheie pentru dezvoltarea pietei de capital

Data publicarii: 02-02-2017 | Economie

Cresterea numarului de emitenti si a lichiditatii pietei reprezinta elemente cheie pentru dezvoltarea pietei de capital, a declarat, joi, Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), la conferinta "Piata de capital din Romania - Urmatoarele dezvoltari capitale".

"Creșterea numărului de emitenți și a lichidității pieței este ce ne doare cel mai mult. Important este, ai o bază, o infrastructură solidă, ai tranzacții, ai niște costuri decente, nu așa cum erau înainte, cum facem să aducem emitenți noi? Desigur, dialogul de stat sau de nestat, problema nu este neapărat că sunt de stat sau că sunt private, problema e de dimensiune, așa numitele blue chips. Ai sau nu ai blue chips care să facă piața? Așa a fost procesul de privatizare în România încât blue chips-urile să fie privatizate cu investitori strategici și câteva din ele să mai rămână la stat. Nu am avut șansa ca să avem private, locale sau internaționale la nivel de blue chips. Cele care sunt internaționale sunt multinaționale", a spus Mișu Negrițoiu.

Acesta a afirmat că baza de investitori pe piața de capital este foarte solidă, iar activele au crescut constant. De asemenea, Negrițoiu a precizat că prin realizarea fondului suveran de investiții poate fi crescută lichiditatea.

"După părerea noastră, fondul suveran de investiții este o oportunitate pentru noi listări ale companiilor de stat. Noi am făcut și anul trecut o evaluare referitoare la câți bani ar putea să ridice prin listarea participațiilor minoritare și majoritare la Bursă. Cred că atunci am avansat ideea de un miliard (de euro — n.r). Fondul suveran de investiții trebuie capitalizat. Sigur, și-a propus emisiuni de obligațiuni și alte acțiuni de ridicare de fonduri, dar el trebuie capitalizat și nu poate fi capitalizat decât cu listarea participațiilor de stat la societățile comerciale din România și cred că acesta va fi un mare pas în stimularea Bursei", a mai spus Mișu Negrițoiu.

Sursa: Agerpress