Mircea Ursache (ASF): Piata de capital romaneasca are nevoie de o entitate separata pentru supraveghere si control

Data publicarii: 02-02-2017 | Economie

Piata de capital romaneasca are nevoie de o entitate separata pentru supraveghere si control, a declarat, joi, Mircea Ursache, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), intr-o conferinta de specialitate.

"Nu mă regăsesc în persoana responsabilă în niciuna dintre zonele conflictuale ale pieței de capital. Receptez mesajele care îmi vin și le transmit mai departe, ceea ce înseamnă ASF. ASF înseamnă astăzi Consiliul ASF. Acolo, fiecare răspunde cu votul său, e individual. (...) Eu consider că piața de capital românească avea nevoie de o entitate separată de supraveghere și control. Sunt un militant al copierii modelului european", a spus Ursache.

El a precizat că perspectiva înființării unui fond suveran este un semnal bun pentru piață.

"Cred ca pașii parcurși până acum au convins clasa politică că în România nu va mai exista niciun transfer de proprietate de la stat la privat decât prin piața de capital. Nici măcar la vreo bancă de stat. Asta este modalitatea prin care România poate să-și capitalizeze societățile la care încă statul își menține pondere mare de capital. Perspectiva înființării unui fond suveran, unui fond național de dezvoltare este un semnal bun pentru piață", a mai arătat vicepreședintele ASF.

Președintele Bursei de Valori București (BVB), Lucian Anghel, declara recent pentru AGERPRES că România are "mare nevoie de investiții pe termen lung", iar crearea unui fond suveran de investiții ar fi o șansă unică pentru țară.

"România are mare nevoie de investiții pe termen lung și cu cât sunt mai multe vehicule investiționale pe termen lung, cu atât România se va dezvolta, va crește produsul intern brut, productivitatea, va dezvolta infrastructura și asta înseamnă bunăstare pentru români. Cred că cel mai bun model pentru noi este cel polonez care printr-o combinație inteligentă reușesc să investească în economie și aceste cheltuieli să nu intre în deficitul bugetar. Cred că este o șansă unică pentru România după ani de zile, pentru că discutăm de 4-5 ani de un fond suveran, în final să reușim să îl punem pe roate. Detaliul este esențial. Detaliile fac diferența. Eu sper ca 2018 să marcheze prima investiție a fondului suveran în economia românească", precizat pe 17 ianuarie Lucian Anghel.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: