OPCOM va transmite la ANRE pana pe 15 februarie concluziile privind analiza preturilor mari de pe bursa de energie

Data publicarii: 02-02-2017 | Economie

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a solicitat, miercuri, o analiza a comportamentului participantilor la piata spot a bursei de energie, concluziile urmand a fi transmise pana la data de 15 februarie 2017, se arata intr-un comunicat al operatorului pietei de energie electrica din Romania, OPCOM.

"În contextul tranzacțiilor stabilite pe piața spot în luna ianuarie 2017, informăm opinia publică și participanții la piață că OPCOM a asigurat corecta funcționare a platformelor de tranzacționare, fiind respectate întocmai regulamentele și procedurile în vigoare. În toate intervalele orare ale lunii ianuarie au fost ofertate volume de vânzare și cumpărare care au asigurat echilibrarea pozițiilor comerciale ale participanților la piață, la prețurile de închidere rezultate, reflectând intențiile de ofertare exprimate de participanți", spun reprezentanții OPCOM.

Potrivit acestora, prețul de închidere a pieței este rezultatul ofertelor ferme ale participanților la piața spot exprimate prin ofertele introduse de către aceștia în platformele de tranzacționare.

Totodată, în cursul zilei de miercuri, "Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a solicitat o analiză a comportamentului participanților la PZU (piața spot — n.r.), analiza și concluziile urmând a fi transmise până la data de 15 februarie 2017", se mai arată în comunicatul OPCOM.

Prețurile pe piața spot a bursei de energie OPCOM au ajuns în ultimele trei săptămâni la recorduri istorice de peste 600 lei pe MWh, de două ori mai mari decât în primele zile ale acestui an. Cel mai mare nivel a fost miercuri, 1 februarie 2017, când energia se tranzacționa pentru orele orele 18:00 — 19:00 la prețul de 680 de lei pe MWh.

De miercuri, însă, prețurile pe piața spot au început să scadă, fiind de maximum 657 de lei pe MWh joi și de 600 de lei pe MWh pentru ziua de vineri, 3 februarie.

Luni, reprezentanții ANRE au declarat, pentru AGERPRES, că analizează două tranzacții suspecte încheiate pe OPCOM și, ulterior, au precizat că au extins ancheta la mai multe tranzacții, deoarece prețurile au urcat foarte mult față de luna decembrie a anului trecut.

România a înregistrat în zilele de 15 și 23 ianuarie 2017 cel mai mare preț al energiei din Europa, ajungând la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh, potrivit datelor de pe site-ul bursei de energie OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România.

Cel mai mare preț în această lună din Europa s-a înregistrat în Ungaria, respectiv 300 de euro pe MWh.

Din datele de pe site-ul OPCOM mai reiese că prețul mare de pe piața spot a bursei de energie OPCOM nu a fost cauzat de un deficit de energie, deoarece pe platformele la termen ale OPCOM s-a tranzacționat pentru luna ianuarie o cantitate de energie de 6,8 TWh, mai mare decât consumul țării, estimat la maximum 6 TWh pentru această lună. În plus, pe piața spot se mai tranzacționează o altă cantitate de 3,4 TWh.

Pe piețele la termen, prețul pentru luna ianuarie 2017 este de 168 de lei pe MWh.

Unii furnizori de energie au ajuns să denunțe unilateral contractele pe care le au, pentru a profita de prețurile-record care se înregistrează în această perioadă pe bursă, a precizat, luni, Enel. Acești furnizori preferă să plătească penalitățile prevăzute în contractele pe care le denunță, mergând apoi să vândă energia cu preț dublu sau chiar triplu pe piața spot.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: