Zona euro: Preturile productiei industriale au inregistrat cea mai mare crestere din ultimii patru ani

Data publicarii: 02-02-2017 | Economie

Preturile produselor care ies pe portile uzinelor din zona euro au inregistrat in luna decembrie 2016 comparativ cu luna precedenta cel mai puternic avans de dupa luna ianuarie 2013, in principal ca urmare a cresterii costurilor cu energia, informeaza Reuters.

Conform datelor publicate joi de Eurostat, prețurile producției industriale în zona euro au înregistrat o creștere de 0,7%, peste estimările analiștilor care mizau pe un avans de 0,4%, în timp ce în Uniunea Europeană prețurile producției industriale au înregistrat o creștere de 0,9% de la o lună la alta. În România, prețurile producției industriale au înregistrat o creștere de 0,6%, unul din cele mai mici ritmuri de creștere din Uniunea Europeană.

În ritm anual, luna decembrie 2016 comparativ cu luna decembrie 2015, prețurile producției industriale au înregistrat un avans de 1,6% în zona euro, după un avans de 0,1% în noiembrie, peste estimările analiștilor intervievați de Reuters care mizau pe o creștere de 1,3%. În Uniunea Europeană, prețurile producției industriale au crescut cu 2,4% în ritm anual, după un avans de 0,7% în luna noiembrie. Și în acest caz, România a înregistrat unul din cele mai mici ritmuri de creștere din UE, 0,1%, dar prețurile producției industriale au revenit pe creștere după mai multe luni în care au scăzut.

Principalul factor care a stat la baza acestor creșteri a fost energia, în cazul căreia prețurile au crescut cu 2,1% de la o lună la alta și cu 3,9% în ritm anual în zona euro și cu 2,7% respectiv 7,2% în Uniunea Europeană. Excluzând prețurile la energie, prețurile producției industriale au crescut cu 0,3% de la o lună la alta și cu 0,9% în ritm anual în zona euro, în timp ce în UE prețurile au crescut cu 0,3% de la o lună la alta și cu 1,1% în ritm anual.

În România, datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS) arată că prețurile producției industriale pe total (piața internă și piața externă) au crescut cu 0,8% în decembrie 2016 comparativ cu luna precedentă și cu 0,9% față de ultima lună din 2015.

Sursa: Agerpress