Ministerul Energiei: Furnizorii de energie care denunta unilateral contractele ar trebui sa fie sanctionati

Data publicarii: 03-02-2017 | Economie

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ar trebui sa inaspreasca regulile din piata, iar furnizorii de energie care denunta unilateral contractele sa fie sanctionati, a declarat, vineri, la Parlament, Robert Tudorache, secretar de stat in Ministerul Energiei.

Declarația vine în contextul în care, în această perioadă, unii furnizori de energie au ajuns să denunțe unilateral contractele pe care le au, pentru a profita de prețurile-record care se înregistrează în ultimele zile pe bursă. Acești furnizori preferă să plătească penalitățile prevăzute în contractele pe care le denunță, mergând apoi să vândă energia cu preț dublu sau chiar triplu pe piața spot.

Întrebat de jurnaliști dacă aceste practici pot fi considerate ilegale, Tudorache a răspuns: "Este atributul ANRE să verifice acest lucruri. Ne-am dori ca ANRE să înăsprească regulile în privința asta și aceste denunțări unilaterale de contracte să fie sancționate".

"Față de această explozie a prețurilor la energie, am avut o serie întreagă de întâlniri la minister, unde am stat de vorbă cu ANRE, cu Consiliul Concurenței, cu OPCOM și cu toți factorii implicați în piața de energie. Cauzele sunt multiple. Am solicitat ANRE, am reiterat rugămintea să transparentizeze tot procesul acesta de căutare, pentru că ei fac o analiză, iar noi îi susținem cu toate resursele noastre, pentru că e clar că, din punctul nostru de vedere, cauzele care au influențat creșterea prețului, gen factori climatici, de consum și așa mai departe au dispărut, nu ne explicăm de ce la ora actuală prețul energiei este încă sus. Prin mesajele date săptămâna aceasta, prin întâlnirile cu furnizorii de energie, prețul la energie a început să scadă. Astăzi am avut o întâlnire la Ministerul Energiei cu principalii producători de energie, respectiv Complexul Energetic Oltenia și Hidroelectrica", a precizat secretarul de stat.

De asemenea, întrebat dacă, în opinia sa, piața ar fi fost influențată și de declarațiile ministrului Energiei, Toma Petcu, care a declarat, pe 12 ianuarie, că mai există stocuri de cărbune doar pentru patru zile, Tudorache a răspuns: "Acel moment a fost unul dificil, iar declarațiile au fost făcute într-un anumit context. Nu a fost un moment de criză. Vă referiți că acele declarații au avut impact în piață creșterea prețului? Din analiza noastră nu a reieșit acest lucru. Nu aveau cum să influențeze, pentru că această creștere a fost în context european, zonal, nu numai în România, dacă vă uitați cu atenție".

Tudorache a dat asigurări că prețul pentru populație nu va crește în urma majorărilor de pe bursă.

"(Efectele — n.r.) momentan nu se resimt și în niciun caz nu se vor resimți la populație. Pierderile sunt suportate de furnizori. Prețul nu crește pentru populație, pentru că sunt contracte încheiate pe piața reglementată și nu au cum să se reflecte asupra consumatorilor. Dau asigurări că nu va crește prețul, am vorbit și cu companiile implicate și își vor asuma aceste fluctuații de preț", a precizat secretarul de stat.

Prețurile pe piața spot a bursei de energie OPCOM au ajuns în ultimele trei săptămâni la recorduri istorice de peste 600 lei pe MWh, de două ori mai mari decât în primele zile ale acestui an. Cel mai mare nivel a fost miercuri, 1 februarie 2017, când energia se tranzacționa pentru orele orele 18:00 — 19:00 la prețul de 680 de lei pe MWh.

De miercuri, însă, prețurile pe piața spot au început să scadă, fiind de maximum 657 de lei pe MWh joi și de 600 de lei pe MWh pentru ziua de vineri, 3 februarie.

România a înregistrat în zilele de 15 și 23 ianuarie 2017 cel mai mare preț al energiei din Europa, ajungând la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh, potrivit datelor de pe site-ul bursei de energie OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România.

Cel mai mare preț în această lună din Europa s-a înregistrat în Ungaria, respectiv 300 de euro pe MWh.

Din datele de pe site-ul OPCOM mai reiese că prețul mare de pe piața spot a bursei de energie OPCOM nu a fost cauzat de un deficit de energie, deoarece pe platformele la termen ale OPCOM s-a tranzacționat pentru luna ianuarie o cantitate de energie de 6,8 TWh, mai mare decât consumul țării, estimat la maximum 6 TWh pentru această lună. În plus, pe piața spot se mai tranzacționează o altă cantitate de 3,4 TWh.

Pe piețele la termen, prețul pentru luna ianuarie 2017 este de 168 de lei pe MWh.

Sursa: Agerpress