Ministrul Transporturilor: Schimbarile la TAROM nu se vor opri la nivel de director general; vrem relansarea companiei

Data publicarii: 03-02-2017 | Economie

Schimbarile la compania TAROM nu se vor opri la nivel de director general, ci se vor regasi si pe partea comerciala, pentru ca am pierdut niste rute importante, a declarat, vineri, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, dupa dezbaterile pe proiectul de buget pe 2017 al ministerului de resort, din comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.

"TAROM-ul nu este într-o situație bună. Este nevoie de intervenția unor oameni, a unor manageri competenți care să înțeleagă politica macro. Nu înseamnă că în TAROM se vor opri schimbările doar la nivel de director general. Cu siguranță vor mai fi schimbări și pe partea comercială, pentru că am pierdut niște rute importante și, totodată, pe lângă recâștigarea acelor rute, trebuie să identificăm și alte rute, să identificăm culoare de lung curier pentru aeronavele care vor fi achiziționate, cele 30 de aeronave, conform programului de guvernare", a spus Cuc.

Întrebat ce îl recomandă pe Eugen Davidoiu pentru funcția de director general al TAROM, în condițiile în care acesta a deținut funcții de conducere în mai multe companii naționale, printre care "Electrica Serv" și Societatea Națională a Lignitului Oltenia, ministrul a răspuns: "Eu m-aș uita la rezultatele omului în primul rând și haideți să vedem situațiile financiare și cum și-a încheiat anii cât a fost manager acolo".

"Deci, pe acest om îl recomandă experiența și, dacă vă veți uita la bilanț și la aprobarea situațiilor economice la finalul fiecărui an cât a fost el manager în companiile respective, veți vedea că a avut performanțe, iar companiile au fost pe profit operațional. Eu cred că un manager în primul rând trebuie să știe foarte bine politica unei companii. Am avut manager privat și îl voi da ca exemplu pe domnul Heinzmann, pentru că eu am fost cel care a cerut Adunării Generale a Acționarilor să îl demită la momentul respectiv, pentru că nu își îndeplinise indicatorii de performanță. Și era om venit din aviație, cu o experiență extrem de vastă — spunea dânsul — și am văzut unde a dus TAROM-ul. L-a ținut pe pierderi atâta timp, iar așa ceva nu se mai poate! TAROM-ul este un brand național și trebuie sprijinit în primul rând de cei care simt și trăiesc și se simt români în țara lor", a susținut șeful de la Transporturi.

În ceea ce privește așteptările ministrului de la noul director general al TAROM, Răzvan Cuc a menționat relansarea companiei din punct de vedere economic, dând asigurări că va monitoriza săptămânal compania, întrucât TAROM-ul este "proiectul său de suflet".

"Ministerul Transporturilor își dorește relansarea companiei din punct de vedere economic, redeschiderea de noi rute, achiziționarea de aeronave, o eficientizare a sistemului de mentenanță la aeronavele existente, pentru că sunt cheltuieli foarte mari cu mentenanța flotei pestrițe pe care o avem acum, formată din Boeing, ATR și Airbus. Avem niște lucruri pe care am să le cer prin intermediul AGA să le impună și Consiliului de Administrație și directorului general. Fiți convinși că voi monitoriza, așa cum am spus că voi monitoriza săptămânal proiectele de infrastructură — pentru că nu există altă soluție — așa voi monitoriza și TAROM-ul. Am mai spus-o când am fost audiat pentru a fi investit ca ministru: TAROM este proiectul meu de suflet și, pentru că mi l-am asumat, vă spun și vă asigur că nu-l voi lăsa de izbeliște!", a adăugat Răzvan Cuc.

Consiliul de Administrație al TAROM a decis joi numirea lui Eugen Davidoiu în funcția de director general al companiei, după ce mandatul directorului general interimar Dan Plaveti s-a încheiat de drept.

Conform unui comunicat al companiei, remis AGERPRES, Eugen Davidoiu are 49 de ani și o vastă experiență managerială, după ce a deținut funcții de conducere în mai multe companii naționale, printre care "Electrica Serv" și Societatea Națională a Lignitului Oltenia.

Eugen Davidoiu este de formație inginer și a absolvit Masterul de Științe Administrative al Universității București, dar și Institutul Diplomatic Român, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Sursa: Agerpress