Bugetul Ministerului Energiei a fost avizat favorabil de comisiile parlamentare pentru buget - finante

Data publicarii: 04-02-2017 | Economie

Membrii comisiilor pentru buget - finante din Senat si Camera Deputatilor au avizat, sambata, favorabil proiectul de buget al Ministerului Energiei pe 2017, cu 17 voturi pentru si opt impotriva.

* Parlament: Ședința Comisiilor reunite de buget

Fotografii pe AGERPRES FOTO

La proiectul de buget au fost depuse trei amendamente, care au fost respinse de comisiile pentru buget — finanțe.

"Bugetul Ministerului Energiei pe 2017 se prezintă astfel: de la bugetul statului cheltuieli totale 205,836 mii lei, buget venituri proprii prin programul național de investiții 261,043 mii lei. Un total de 466,879 mii lei. Acest buget a fost construit astfel încât să asigure activitatea Ministerului Energiei în cele trei mari direcții aflate în coordonarea acestuia, respectiv activitățile pe resurse minerale energetice, activitățile de petrol și gaze și activități energie electrică", a declarat, sâmbătă, Robert Tudorache, secretar de stat în ministerul de resort.

Ministerul Energiei va primi în acest an de la bugetul de stat o sumă de 205,8 milioane de lei, cu 53% mai mică decât execuția preliminată a anului trecut, potrivit proiectului de buget pe 2017, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Cheltuielile de personal vor crește în acest an cu 21,86%, până la 16,5 milioane de lei, cheltuielile cu bunuri și servicii vor fi mai mari cu 9,37%, până la 6,5 milioane de lei, în timp ce subvențiile vor scădea cu 71,89%, ajungând la 86 de milioane de lei.

Bugetul de stat are o pondere de 62,43% din totalul surselor de finanțare ale ministerului în acest an, iar veniturile proprii reprezintă 37,57%.

La capitolul "Priorități strategice pe termen mediu ale ordonatorului", în document se menționează menținerea ciclului nuclear integrat în România (managementul apei grele și exploatarea/procesarea/rafinarea uraniului), Programul privind dezvoltarea suportului tehnic național și cooperarea internațională pentru energie nucleară, precum și Planul Național de Investiții.

Totodată, în proiectul de buget se precizează faptul că Ministerul Energiei a fost autorizat să acorde un ajutor de stat pentru salvarea Companiei Naționale a Uraniului de 62 de milioane de lei, din care 47,2 milioane de lei s-au dat anul trecut, urmând ca restul de 14,8 milioane de lei să fie alocați în 2017.

De asemenea, suma de 200 de milioane de lei destinată închiderii a două mine de huilă din cadrul Complexului Energetic Hunedoara a rămas neutilizată la sfârșitul anului bugetar 2017 și se va utiliza în acest an cu aceeași destinație.

"Suma de 200.000 mii lei (200 de milioane de lei — n. r.) se transfera în primele 5 zile lucrătoare de la aprobarea legii bugetare de către Ministerul Energiei întru-un cont de venituri ale bugetului de stat", se arată în documentul menționat.

Comisiile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților au început vineri dezbaterile privind proiectul Legii bugetului de stat și al Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017.

Proiectul de buget pe 2017 este construit pe o creștere economică de 5,2% în anul 2017. Veniturile bugetare proiectate pentru anul 2017 reprezintă 31,2% din PIB, iar cheltuielile 34,2%. Pentru anul 2017 se estimează un nivel al deficitului bugetar (cash) de 2,96% din PIB, în timp ce deficitul ESA este estimat la 2,98% din PIB.

Parlamentul urmează să dea votul final asupra celor două acte normative marți, 7 februarie, într-o ședință de plen comun care va începe la ora 10,00.

Sursa: Agerpress