Raport favorabil in Comisiile de buget-finante ale Parlamentului pentru Ministerul Agriculturii; trei amendamente din noua, acceptate

Data publicarii: 04-02-2017 | Economie

Bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in suma de 17,38 miliarde de lei a primit, sambata, raport favorabil din partea Comisiilor de buget-finante ale Parlamentului, cu 18 voturi pentru si opt impotriva.

* Parlament: Ședința Comisiilor reunite de buget

Fotografii pe AGERPRES FOTO

Din nouă amendamente depuse au fost avizate trei, iar acestea vizează o reașezare a sumelor în interiorul bugetului.

"Avem bani, avem programe, avem sume în buget. Suma totală pentru minister este de 17,383 miliarde de lei și ea susține toate programele pe care le-am prezentat, în primul rând fiind asigurarea la timp a subvențiilor. Mecanismele sunt în acest program, în așa fel încât avansul să înceapă la 15 octombrie și să se termine la 30 noiembrie, iar plățile regulare la 1 decembrie și să se încheie la 31 martie. Sunt stabilite toate sumele, mecanismele și responsabilitățile", a declarat, sâmbătă, Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la dezbaterile din Comisiile de buget-finanțe ale Parlamentului.

Acesta a precizat că un alt proiect important este refacerea sistemului de irigații și se află ca fundamentare în buget cu trei etape de derulare, prima începând în 2017.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are prevăzut un buget de 17,38 miliarde de lei în 2017, în creștere cu 83,4% față de execuția preliminară din 2016 și reprezintă 2,13% din PIB.

Fondurile din bugetul de stat ale MADR reprezintă 17,036 miliarde de lei, finanțarea nerambursabilă a UE pentru programele POPAM și FEGA — 346,4 milioane de lei, iar veniturile proprii ale ministerului — 650.000 de lei.

Din bugetul de stat destinat finanțării, ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli, inclusiv renta viageră, reprezintă 2,35 miliarde de lei, cheltuielile de personal, întreținere și funcționare — 1,53 de miliarde de lei, iar cheltuielile destinate finanțării programelor din fonduri europene nerambursabile FEGA, FEADR și FEPAM — 13,13 miliarde de lei.

Principalele programe și măsuri susținute din buget sunt în număr de 13 și vizează asigurarea la timp a subvențiilor pentru agricultori, iar suma prevăzută este de 2,23 miliarde de lei, refacerea sistemului de irigații — 1,4 miliarde de lei, apă gratuită la stațiile de punere sub presiune — 90 de milioane de lei, dezvoltarea sistemului antigrindină și de creșterea precipitațiilor — 100 de milioane de lei, creșterea absorbției fondurilor europene — 3,7 miliarde de euro în 2017.

De asemenea, alte programe prevăzute pentru 2017 sunt: programul de susținerea tomatelor cu fonduri de 180 de milioane de lei, programul pentru susținerea cărnii de porc — 220 de milioane de lei, programul național de cercetare — dezvoltare — 62 de milioane de lei, încurajarea producției bio — 15 milioane de lei, program de încurajare a activităților din zona de munte — 170 de milioane de lei, credite de dezvoltare pentru stimularea producției vegetale, zootehnice, acvacultură și industrie alimentară cu dobânzi reduse și garanții, scutirea de TVA la materiile prime și servicii — 170 de milioane de lei, angajarea tinerilor în agricultură cu un impact bugetar de 25 de milioane de euro, calificarea lucrătorilor din agricultură — 24.000 de cursanți.

Proiectul de buget pe 2017 este construit pe o creștere economică de 5,2% în anul 2017. Veniturile bugetare proiectate pentru anul 2017 reprezintă 31,2% din PIB, iar cheltuielile 34,2%. Pentru anul 2017 se estimează un nivel al deficitului bugetar (cash) de 2,96% din PIB, în timp ce deficitul ESA este estimat la 2,98% din PIB.

Parlamentul urmează să dea votul final asupra celor două acte normative marți, 7 februarie, într-o ședință de plen comun care va începe la ora 10,00.

Sursa: Agerpress