FMI sustine ca Grecia nu va putea atinge tintele de excedent bugetar impuse de zona euro

Data publicarii: 07-02-2017 | Economie

Grecia va rata tintele de excedent bugetar incluse in acordul de asistenta convenit cu creditorii din zona euro, a apreciat luni Fondul Monetar International (FMI), citat de Bloomberg.

Consiliul de Administrație al FMI a discutat luni evaluarea anuală a economiei Greciei, țară aflată sub asistență financiară internațională din 2010.

Conform raportului FMI, pe termen lung, excedentul bugetar primar al Greciei va crește la 1,5% din Produsul Intern Brut, de la 1% din PIB anul trecut, dar cu toate acestea nu va atinge ținta de 3,1% din PIB prognozată de creditorii europeni. De asemenea, FMI consideră că datoria Greciei este "nesustenabilă" pe termen lung și face un apel către creditorii europeni să reducă povara datoriei Greciei.

FMI estimează că economia Greciei va înregistra o creștere de 2,7% în acest an, după un avans de 0,4% în 2016, dar, cu toate acestea, pe termen lung ritmul de creștere este așteptat să revină la aproximativ 1%. În schimb, datoria publică a Greciei ar urma să ajungă la 181% din PIB, cel mai mare nivel din zona euro.

Anterior, FMI a anunțat că ia considerare acordarea unui nou împrumut Greciei, care să se adauge celor 86 miliarde de euro acordate de țările din zona euro, însă numai dacă planurile de reducere a datoriei Greciei sunt credibile. În schimb, creditorii europeni ai Greciei vor ca FMI să se alăture planului de asistență înainte de eliberarea următoarei tranșe de împrumut din acordul cu zona euro.

În schimb, duminică Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul de salvare al zonei euro, a apreciat că datoria publică a Greciei poate fi gestionată, ca reacție la un raport intern al Fondului Monetar Internațional, prezentat în presă, potrivit căruia datoria publică a Greciei va exploda până la 275% din PIB în 2060. Un purtător de cuvânt al MES a subliniat că traiectoria finanțelor publice ale Greciei, convenită de autoritățile de la Atena cu creditorii din zona euro, este credibilă și susținută de măsuri de rezervă în cazul unor evenimente neprevăzute.

Sursa: Agerpress