INCALZIRE GLOBALA Schimbarea climatica ar putea duce la suprasolicitarea retelei americane de alimentare cu energie electrica (studiu)

Data publicarii: 07-02-2017 | Economie

Odata cu schimbarea climatica, numarul zilelor caniculare va creste in SUA si reteaua electrica ar putea sa nu fie in masura sa raspunda la aceasta crestere a cererii pana la sfarsitul secolului, avertizeaza cercetatorii, potrivit AFP.

Investițiile necesare pentru a spori capacitățile infrastructurii de alimentare cu electricitate ar putea atinge 180 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu publicat luni în revista "Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS)".

"În măsura în care rețeaua electrică este construită pentru a răspunde unei cereri maximale, rezultatele studiului nostru au implicații importante pentru construcția viitoarelor capacități necesare pentru a răspunde acestor creșteri ale consumului", subliniază studiul efectuat de cercetătorii universității California din Berkeley.

De asemenea, ei au stabilit și faptul că va exista un consum variabil de electricitate, în funcție de regiuni în SUA, al doilea cel mai mare producător și consumator de electricitate după China. În nord-est cererea ar urma să se diminueze, pentru că ar putea exista din ce în ce mai puține zile foarte reci în timpul iernii, dar ea riscă să crească în sud și sud-vest, care ar urma să aibă din ce în ce mai mult de suferit din cauza perioadelor de caniculă.

Potrivit modelului matematic utilizat de oamenii de știință, consumul mediu anual de electricitate ar urma să crească cu circa 2,8% până în 2100.

Dacă lumea continuă să ardă cărbuni și petrol în ritmul actual fără niciun efort pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră care rezultă, nevoile de electricitate ale SUA pentru a face față acestei creșteri a cererii ar putea crește cu 18% până la sfârșitul secolului în comparație cu perioada actuală, necesitând o investiție de 180 de miliarde de dolari pentru a le face față.

Mare parte din această sumă estimată privește capacitatea, stocarea și transportul, nu numai producția de electricitate în sine.

"Aceste estimări arată că studiile actuale care se concentrează exclusiv asupra consumului de electricitate ignoră o mare parte din costurile probabile ale schimbării climatice", subliniază autorii.

Exploatarea tot mai mare a energiei solare poate permite satisfacerea unei părți a acestei creșteri a cererii de electricitate, relevă studiul.

Sursa: Agerpress