ANRE: Actorii de pe piata reglementata sau de export a energiei electrice, obligati sa transmita OPCOM copia contractelor incheiate

Data publicarii: 08-02-2017 | Economie

Partile implicate in contractele incheiate pe piata reglementata sau de export a energiei electrice au obligatia sa transmita operatorului pietei de energie electrica - OPCOM, o copie a acestor contracte, in termen de maximum sapte zile de la data incheierii lor, potrivit unui ordin aprobat joi de Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

"Ordinul instituie ca obligație pentru părțile implicate în contractele încheiate pe piața reglementată sau de export să transmită operatorului pieței de energie electrică o copie a acestor contracte, în termen de maxim 7 zile de la data încheierii lor, respectiv maxim 7 zile pentru contractele încheiate înainte de intrarea în vigoare a Ordinului", se arată într-un comunicat al ANRE remis miercuri AGERPRES.

La rândul său, operatorul pieței de energie publică informațiile referitoare la prețurile și cantitățile stabilite în urma tranzacțiilor efectuate pe toate piețele centralizate de energie electrică, inclusiv contractele de pe piața reglementată sau de export, cu respectarea condițiilor prevăzute la art. 43 (2) din Legea 123/2012 potrivit cărora operatorului pieței de energie electrică nu îi este permisă divulgarea informațiilor legate de tranzacțiile de energie electrică pe care le deține, obținute pe parcursul activității sale, altfel decât în condițiile legii.

"Estimăm că regulile aprobate vor conduce la creșterea gradului de transparență pe piața de energie electrică, la stabilirea unor condiții echitabile de acces la informații pentru participanții la piață, precum și la îmbunătățirea mediului concurențial, care se va reflecta pozitiv asupra clienților finali și va contribui la creșterea gradului de educație a acestora în domeniul pieței de energie electrică", spun reprezentații ANRE.

Săptămâna trecută, Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, declara că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar trebui să înăsprească regulile din piață, iar furnizorii de energie care denunță unilateral contractele să fie sancționați.

Declarația a venit în contextul în care, în ultima perioadă, unii furnizori de energie au ajuns să denunțe unilateral contractele pe care le au, pentru a profita de prețurile-record care se înregistrau pe bursă. Acești furnizori preferă să plătească penalitățile prevăzute în contractele pe care le denunță, mergând apoi să vândă energia cu preț dublu sau chiar triplu pe piața spot.

Întrebat de jurnaliști dacă aceste practici pot fi considerate ilegale, Tudorache a răspuns: "Este atributul ANRE să verifice acest lucruri. Ne-am dori ca ANRE să înăsprească regulile în privința asta și aceste denunțări unilaterale de contracte să fie sancționate".

"Față de această explozie a prețurilor la energie, am avut o serie întreagă de întâlniri la minister, unde am stat de vorbă cu ANRE, cu Consiliul Concurenței, cu OPCOM și cu toți factorii implicați în piața de energie. Cauzele sunt multiple. Am solicitat ANRE, am reiterat rugămintea să transparentizeze tot procesul acesta de căutare, pentru că ei fac o analiză, iar noi îi susținem cu toate resursele noastre, pentru că e clar că, din punctul nostru de vedere, cauzele care au influențat creșterea prețului, gen factori climatici, de consum și așa mai departe au dispărut, nu ne explicăm de ce la ora actuală prețul energiei este încă sus", preciza secretarul de stat.

Astfel, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat miercuri Ordinul 7/2017 de aprobare a Regulilor privind publicarea informațiilor aferente tranzacțiilor încheiate pe piața de energie electrică, ordin aprobat pentru respectarea prevederilor introduse prin Legea 203/2016 de modificare și completare a Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012.

Sursa: Agerpress