Lohan (Transelectrica): Pretul energiei in Romania este mai mare decat in regiune,ceea ce explica importurile mari

Data publicarii: 13-02-2017 | Economie

Pretul energiei in Romania este mai mare decat in alte tari din regiune cu care tara noastra este cuplata, astfel ca luni a fost mai ieftin sa se importe energie si nu exista un deficit de productie, a declarat pentru AGERPRES, Octavian Lohan, membru al directoratului Transelectrica.

El a fost întrebat de ce producția de energie a țării a fost mai mică, luni dimineață, decât consumul național, iar soldul import-export a fost în favoarea importului.

"Sunt traderi care cumpără și vând. Numai noi și ungurii avem prețuri mari în regiune, în schimb Cehia și Slovacia au prețuri mici. Deci dacă energia ieftină de la ei își croiește un drum până la noi, vine energie ieftină. Prin urmare, nu este un deficit de producție", a explicat Lohan.

Potrivit acestuia, au mai existat două zile în această lună, respectiv 2 și 6 februarie, când România a importat energie în permanență, iar consumul a fost mai mare decât producția.

"Nu am avut niciodată probleme cu acoperirea propriului consum. În zilele când a fost consumul foarte mare, aproape de 10.000 de MW (la mijlocul lunii ianuarie — n.r.), mai erau și 1.500 de MW de exportat, atunci deja aveam probleme, pentru că și Dunărea era foarte mică. Astăzi Dunărea este la 7.100 de metri cubi pe secundă și produce mult, dar prețurile fac ca energia să intre în țară când este mai ieftin la vecini. Aceasta s-a întâmplat la cuplarea piețelor, se încearcă egalizarea prețurilor. Este jocul prețurilor", a mai spus Lohan.

Luni dimineață, la ora 10:00, consumul național era de 9.120 de MW, iar producția totaliza 8.654 de MW. Soldul import-export era pozitiv, adică importurile erau mai mari decât exporturile, diferența fiind de 475 de MW.

Cele mai mari cantități importate proveneau din Ucraina (407 MW), Ungaria (145 de MW) și Serbia (125 de MW).

Potrivit datelor de pe bursa de energie OPCOM, România a avut luni dimineață printre cele mai mari prețuri din regiune pe piața spot.

Spre exemplu, la ora 9:00, energia costa în România 74,29 euro pe MWh, în Ungaria și Slovacia prețul era 70,95 euro pe MWh, iar, în Cehia, 62,60 euro pe MWh.

La ora 10:00, energia costa 73,18 euro pe MWh în România, Ungaria și Slovacia, iar în Cehia prețul era 59,90 euro pe MWh.

Sursa: Agerpress