Piata pariurilor sportive a crescut de peste 4 ori in ultimii 7 ani; afacerile au trecut de 1,5 miliarde lei, in 2016 (analiza)

Data publicarii: 13-02-2017 | Economie

Afacerile estimate ale caselor de pariuri sportive au trecut de 1,5 miliarde lei in 2016, piata crescand de peste patru ori in ultimii sapte ani, de la 354 milioane lei in 2010, conform unei analize realizata de o companie de specialitate, remisa luni AGERPRES.

Analiștii apreciază că 2014 a reprezentat un vârf pentru piața pariurilor sportive. Dacă în 2010 erau înregistrate la Registrul Comerțului 67 de firme cu 2.770 angajați, în 2014 se ajunsese la 126 de companii cu 12.661 de salariați.

"În 2015 putem spune ca piața a început sa se maturizeze. De la dezvoltarea extrem de rapida din anii anteriori, firmele s-au orientat spre optimizarea câștigurilor. Chiar dacă afacerile s-au temperat față de anul anterior, profitabilitatea a crescut la nivelul record de 173,1 milioane lei, cu peste 40 de milioane de lei peste nivelul din anul 2014. Anul trecut, piața a urmat aceeași traiectorie, de a se concentra mai mult pe profituri decât pe deschiderea de noi agenții. Scăderea TVA, care a lăsat mai mulți bani în buzunarele românilor, a influențat și ea, în sens pozitiv, afacerile din acest sector", au explicat analiștii de la KeysFin.

Potrivit estimărilor acestora, 2016 a însemnat depășirea pragului de 1,5 miliarde de lei pe piața pariurilor sportive, iar în acest an experții anticipeaza un rezultat la cel puțin același nivel.

"Piața pariurilor sportive a crescut spectaculos pe fondul creșterii apetitului românilor pentru acest tip de activitate. Scăderea interesului pentru jocurile de tip Loto sau Bingo și investițiile masive în publicitate făcute de casele de pariuri au influențat comportamentul de consum în acest sector. Microbistul român, asaltat cu zeci de reclame la TV, radio, în presa scrisă și pe internet, a fost atras tot mai mult în mirajul pariurilor, o influență semnificativa fiind marcată de Campionatul European de Fotbal din Franța, unde naționala României a fost prezentă", au mai spus analistii KeysFin.

Potrivit datelor statistice, numărul agențiilor de pariuri sportive a depășit nivelul de 5.000, după ce, în 2015, erau înregistrate oficial 4.844 unități.

Asociația Patronatelor Operatorilor de Pariuri din România, Romanian Bookmakers, pune creșterea cifrei de afaceri din acest sector pe seama dezvoltării pariurilor online.

"O măsura reală a cifrelor de afaceri pe acest tip de joc o vom avea abia începând cu 2016, când au fost legiferate de statul român. Până la finalul lui 2015, când a fost modificată legislația, platformele de pariuri online au operat nelegal în Romania, nu au plătit taxe și au exercitat o concurență neloială operatorilor de pariuri în agenții", a spus Doru Gheorghiu, directorul executiv al Romanian Bookmakers.

Potrivit patronatului, operatorii de pariuri tradiționali au o contribuție anuală la bugetul de stat estimată la 120 milioane de euro și un total de aproximativ 16.000 de angajați în această industrie.

Potrivit Asociației Patronatelor Operatorilor de Pariuri din România piața pariurilor sportive este una dintre cele mai bine reglementate din economia autohtonă.

În România, casele de pariuri au apărut în 1996, când un grup de investitori din Cipru deschideau primele agenții. Potrivit unor date cuprinse în analiză, peste un milion de români, adică 5% din populație, pariază în mod constant pe rezultatele din fotbal, baschet, tenis, box, hochei și curse de câini. Pariurile sportive pot da dependență, spun însă psihologii.

Conform acestora, "dacă privim rata altor țări din Uniunea Europeana, România se încadrează în marja europeană a procentului de jucători care au depășit ceea ce numim linia divertismentului, respectiv 0,6% din populația de peste 18 ani. Marja europeană acceptata ca normală, dacă ne putem referi cu acest termen în relație cu jocul patologic, este de 0,5 — 6%". Peste 90% din pacienți sunt bărbați, iar majoritatea nu caută vindecarea, ci echilibrul, parierea responsabilă.

Romanian Bookmakers a lansat un program benevol, denumit "Joc Responsabil", care oferă asistență celor care joacă mai mult decât trebuie, printr-o serie de instrumente oferite gratuit.

Sursa: Agerpress