Pierre Moscovici: Iesirea Frantei din zona euro ar fi o tragedie pentru zona euro si o catastrofa pentru Franta

Data publicarii: 13-02-2017 | Economie

Reprezentantul Frantei la Comisia Europeana a afirmat ca renuntarea la moneda euro ar reprezenta o sinucidere pentru tara sa natala, dupa ce sondajele de opinie au aratat ca liderul de extrema-dreapta, Marine Le Pen, care sprijina un posibil "Frexit", obtine sprijin inaintea alegerilor prezidentiale, transmite Bloomberg.

"Doamnă Le Pen, poporul francez este atașat de euro, știe că ieșirea din zona euro ar fi o tragedie și o sinucidere", a declarat, luni, Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice, într-un interviu acordat Bloomberg TV.

Conform unui sondaj de opinie publicat luni, candidatul independent de centru Emmanuel Macron l-ar învinge la mare distanță pe liderul de extremă-dreapta Marine Le Pen în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța, însă rezultatul unei confruntări între șefa Frontului Național (FN) și conservatorul Francois Fillon este mai strânsă ca oricând. Conform sondajului OpinionWay, Marine Le Pen ar urma să obțină 42% din voturi, comparativ cu 58% pentru Fillon, în cazul în care conservatorul, puternic afectat de un scandal în legătură cu activitatea presupus fictivă a soției sale ca asistent parlamentar, ar ajunge în turul al doilea. Este cel mai ridicat procentaj pentru Marine Le Pen pentru turul al doilea dintre sondajele din acest an. Marine Le Pen este cotată cu 26% pentru primul tur, comparativ cu 22% pentru Macron.

"Ieșirea Franței din zona euro ar fi o tragedie pentru zona euro și o catastrofă pentru Franța", le-a declarat jurnaliștilor Moscovici la Bruxelles.

"Dacă Franța renunță la euro, ăsta ar putea fi sfârșitul proiectului european", a avertizat comisarul european pentru afaceri economice.

În timp ce economia franceză se redresează lent după o perioadă prelungită de stagnare, "cel mai mare risc rămâne cel politic — estimările sunt condiționate de eșecul lui Marine Le Pen în alegerile prezidențiale", apreciază Maxime Sbaihi, analist la Bloomberg Intelligence.

În 4 februarie, Marine Le Pen și-a lansat campania electorală pentru prezidențiale cu un program de guvernare care conține 144 de propuneri, printre care renunțarea la moneda euro și un referendum cu privire la ieșirea din Uniunea Europeană.

Printre principalele propuneri din manifestul electoral al lui Le Pen se află și un posibil "Frexit". În viziunea Frontului Național, tratatul UE ar trebui renegociat, nu ar trebui să mai existe moneda unică, nici uniunea vamală și nici reguli de contribuție la bugetul comunitar sau legislația europeană să aibă întâietate în fața legislației locale. Dacă țările membre UE nu sunt de acord cu aceste propuneri, Marine Le Pen își dorește declanșarea unui referendum cu privire la statutul de membru în UE la șase luni după alegeri, în cazul în care devine președinte.

Marine Le Pen promite și scăderea impozitelor pe venit și pentru întreprinderile mici și mijlocii, vrea să scadă vârsta de pensionare la 60 de ani de la 62 în prezent, să dea alocații pentru copii indiferent de veniturile părinților, să reducă prețul utilităților și să mențină săptămâna de lucru de 53 de ore.

De asemenea, numai cetățenii francezi ar avea dreptul la educație gratuită, iar firmele care angajează străini ar fi nevoite să plătească o taxă de 10 % din salariile lor.

Sursa: Agerpress