Jeroen Dijsselbloem: Grecia nu se confrunta cu o criza acuta a datoriei

Data publicarii: 14-02-2017 | Economie

Situatia datoriei Greciei nu reprezinta "o criza acuta", Atena neavand nevoie de viitoarea transa de imprumut pana in vara, a declarat marti seful ministrilor de Finante din zona euro, Jeroen Dijsselbloem, transmit DPA si Reuters.

O revizuire a situației datoriei Greciei nu va fi finalizată înainte de întâlnirea Eurogrupului de săptămâna viitoare, a anunțat Dijsselbloem, care este și ministru olandez de Finanțe.

Separat, un purtător de cuvânt al Guvernului elen a afirmat că autoritățile de la Atena și creditorii internaționali ar trebui să ajungă curând la un acord privind implementarea unor reforme suplimentare. Negocierile ar putea fi finalizate la întâlnirea Eurogrupului din 20 februarie, a declarat Dimitris Tzanakopoulos.

Fondul Monetar Internațional face tot posibilul să ajungă la un acord privind Grecia, dar nu-și poate compromite principiile și aranja o afacere drăguță pentru statul elen, a afirmat luni directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Totuși, scăderea datoriei Greciei ar putea avea loc fără reducerea valorii împrumuturilor acordate de creditorii internaționali, a explicat șeful FMI.

Grecia, FMI și creditorii oficiali europeni sunt blocați în procedura de revizuire a performanțelor realizate de Atena în cadrul programului de asistență financiară și trebuie să ajungă la un acord pentru a permite deblocarea noilor tranșe necesare pentru ca statul elen să nu intre în faliment.

Cele trei părți se confruntă cu dezacorduri semnificative privind reformele pe care trebuie să le realizeze Grecia și țintele sale fiscale. Fondul Monetar Internațional, un creditor important în precedentele acorduri de susținere a Greciei, a condiționat participarea sa la noul acord de asistență de o reducere semnificativă a datoriei Greciei din partea zonei euro.

Șeful miniștrilor de Finanțe din zona euro, Jeroen Dijsselbloem, a declarat săptămâna trecută că orice nouă reducere a datoriei Greciei va fi posibilă abia în 2018, după expirarea actualului acord de asistență financiară.

Anterior, Fondul Monetar Internațional a anunțat că ia în considerare acordarea unui nou împrumut Greciei, care să se adauge celor 86 miliarde de euro acordate de țările din zona euro, însă numai dacă planurile de reducere a datoriei Greciei sunt credibile. FMI vrea ca ținta de surplus bugetar primar impusă Greciei să fie redusă la 1,5% din PIB, de la 3,5% din PIB în prezent. În schimb, creditorii europeni ai Greciei, în frunte cu Germania, insistă că Grecia poate atinge un surplus bugetar mai mare, iar în cazul unei noi reduceri a datoriei Greciei cred că aceasta poate viza doar reducerea dobânzilor și prelungirea maturității împrumuturilor, dar nu va cuprinde și o reducere a principalului.

Sursa: Agerpress