Jianu (MCSI): Legea securitatii cibernetice nu se afla printre prioritatile mele; Romania trebuie sa implementeze legi pe baza Directivei NIS

Data publicarii: 15-02-2017 | Economie

Legea securitatii cibernetice nu se afla printre prioritatile mele, nu va pleca catre Parlament si nu o voi prezenta in sedinta de Guvern, dar in acelasi timp este nevoie de masuri legislative privind implementarea Directivei NIS - Networking Information Security, a declarat, intr-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Augustin Jianu.

"Legea securității cibernetice nu este printre prioritățile mele și nu va pleca mai departe către Parlament. Eu nu o voi prezenta în ședință de Guvern. Există o directivă europeană, așa-zisa NIS — Networking Information Security, Directiva 1148/2016 adoptată în Parlament în vara anului trecut. Documentul spune, în linii mari, următoarele: companiile care furnizează servicii esențiale către populație, și aici ne referim la Energie, Transporturi, Utilități, sistemul bancar, sistemul piețelor financiare, trebuie să minimeze riscurile, trebuie să ia niște măsuri interne manageriale și de natură tehnică, astfel încât să diminueze riscul cibernetic. Practic, în planul de afaceri pe care companiile îl vor avea, pe lângă celelalte categorii de riscuri care sunt acoperite prin costuri specifice, cum ar fi riscul de incendiu, trebuie să ia în calcul și riscurile cibernetice. Dacă nu se conformează solicitărilor pe care Parlamentul European și Consiliul European le-au pus în Directivă, atunci riscă o amendă proporțională cu cifra de afaceri anuală", a menționat Jianu.

Ministrul Comunicațiilor a afirmat, totodată, că nu vede sensul unei Legi a securității cibernetice, din moment ce Directiva NIS are ca scop exact buna funcționare a pieței unice digitale.

"Atunci, existând Directiva, iar scopul ei este de a asigura buna funcționare a pieței unice digitale, eu nu văd sensul unei Legi a securității cibernetice în momentul de față. Cu siguranță, vom avea o lege sau mai multe privind implementarea Directivei NIS pentru că suntem obligați ca până în mai 2018 să avem asemenea legislație. Eu, însă, voi porni așa cum obișnuiesc, cu o consultare publică înainte de a avea orice fel de proiect de lege. Vreau să știu punctul de vedere al industriei, cei care vor trebui practic să se conformeze și asupra cărora se răsfrâng prevederile. Voi porni o consultare publică și vreau să cunosc punctul lor de vedere asupra formei legii. În funcție de ceea ce primesc de la ei, de la societatea civilă, de la asociații patronale, vom porni cu redactarea proiectului de lege. Cu siguranță că va trebui să consultăm și COSC — Comitetul Operativ pentru Securitate Cibernetică, dar repet nu aș merge să-i spun că e o Lege a securității cibernetice, pentru că nu este. Vor fi niște măsuri legislative privind implementarea Directivei NIS", a subliniat oficialul.

Potrivit lui Jianu, trebuie redefinită strategia securității cibernetice naționale, iar pentru asta este nevoie de respectarea unui calendar ce ar urma să se finalizeze în toamna acestui an, cu un proiect de lege ce va fi prezentat în Guvern.

"Dacă sunt alte nevoi privind siguranța națională, atunci COSC va trebui să le propună și să le argumenteze suficient de bine. Din punctul acesta de vedere, mai durează puțin. Momentan, conform aceleiași directive, trebuie să redefinim strategia securității cibernetice naționale, trebuie să o aducem la zi. Până în momentul în care o aducem la zi, nu putem să vorbim despre securitate cibernetică. Nu am gândit încă un calendar, dar îl voi anunța la momentul respectiv. Ideea este de a avea până în luna iunie — iulie finalizarea acestor consultări. Începând cu luna iulie vom demara redactarea efectivă a textului proiectului de lege, după care consultarea COSC, dezbaterea publică de cel puțin 30 de zile, în așa fel încât în septembrie să o putem prezenta în ședința de Guvern", a precizat Augustin Jianu.

La finele lunii ianuarie 2016, Ministerul Comunicațiilor lansa în dezbatere publică un nou proiect de Lege privind Securitatea Cibernetică a României, ce a luat în considerare criticile aduse prin Decizia nr. 17/2015 a Curții Constituționale a României (CCR) asupra obiecției de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii privind Securitatea Cibernetică a României. În 2015, Curtea Constituțională a României își motiva decizia prin faptul că Legea privind securitatea cibernetică încalcă prevederile constituționale privind statul de drept și principiul legalității, precum și cele privind viața intimă, familială și privată, respectiv secretul corespondenței.

Tot pe parcursul anului trecut, oficiali din Ministerul Comunicațiilor au afirmat, în diverse evenimente publice, faptul că Legea privind securitatea cibernetică a României și, implicit, prevederea referitoare la cartelele prepay, au intrat în circuitul de avizare inter-ministerial.

Nu mai devreme de luna octombrie 2016, ministrul Delia Popescu declara, într-un interviu acordat AGERPRES, că Legea Securității cibernetice necesită, din cauza schimbărilor efectuate la nivelul Guvernului, reluarea pe fluxul de avizare, precum și faptul că, până la finele anului trecut, urma să fie adoptată de Guvern.

Sursa: Agerpress