Havrilet (ANRE): Pretul gazelor pentru populatie ar putea creste cu pana la 10% de la 1 aprilie

Data publicarii: 15-02-2017 | Economie

Pretul gazelor ar putea creste cu pana la 10% de la 1 aprilie, dupa ce va fi liberalizat pretul gazelor de productie interna, a declarat, miercuri, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"În sectorul gazelor naturale vom avea o modificare de preț de la 1 aprilie. Vom avea și procesul de finalizare a pieței reglementate pentru gaze naturale și există posibilitatea ca în acest sector să avem o ajustare în sensul creșterii prețurilor, dar nu considerăm că ar putea să fie de 10%. Considerăm tot la nivelul câtorva procente, până în 10%, credem că nu așa de mult", a spus Havrileț.

Aceasta în contexul în care, în urmă cu două zile, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, a declarat, pentru AGERPRES, că prețul gazelor pentru populație s-ar putea majora cu peste 10% de la 1 aprilie.

Potrivit lui Havrileț, scumpirea va veni ca urmare a faptului că prețul gazelor de producție internă, care acum este 60 de lei pe MWh, se va alinia cu prețurile pieței, estimate pentru 68-72 de lei pentru vara următoare.

Havrileț a mai spus că populația nu va resimți foarte mult această scumpire, întrucât, în perioada verii, consumul de gaze este scăzut.

"Oricum de la 1 aprilie vine sezonul cald și consumul va fi foarte scăzut până în luna noiembrie. Practic, va fi o perioadă de 6-7 luni când vom avea timp să vedem care este coșul de gaze cel mai ieftin pentru consumatorul casnic. Consumatorul casnic are un coș de consum, cu gaze de producție internă, gaze din depozite în timpul iernii și gaze de import. Dacă vom structura coșul astfel încât să avem cel mai mic preț, acest lucru va fi în favoarea consumatorului casnic", a adăugat președintele ANRE.

Practic, populația va consuma cele mai ieftine gaze, indiferent de sursa de proveniență a acestora.

Potrivit șefului E.ON România, gazele pentru populație s-ar putea scumpi cu peste 10% de la 1 aprilie, când prețul gazelor de producție internă va fi complet liberalizat, astfel că ANRE ar trebui să intervină pentru a stabili un mecanism de creștere graduală.

"În sectorul gazelor, vom înregistra probleme majore de la 1 aprilie. Dacă nu se va face nimic, presiunea pe prețul plătit de consumatorii finali va fi extrem de mare. Vorbim de creșteri de două cifre pentru consumatorii finali, dacă ANRE nu ia măsuri", a spus Hajdinjak.

În opinia sa, cea mai bună metodă este implementarea unui model similar cu cel din sectorul de electricitate, unde, de la un coș de energie 100% reglementat, componenta de piață liberă (CPC) a crescut gradual și va ajunge la 100% la finele acestui an.

"Acest model a mers foarte bine pentru România, a fost o tranziție lină, iar competiția a crescut. Și la gaze ar putea fi implementat un model similar, ceea ce ar însemna că ar fi o componentă reglementată, unde prețul de producție internă ar putea începe de la 60 de lei pe MWh, și o componentă de piață liberă, cum a fost pe piața de electricitate", a susținut Hajdinjak.

Potrivit acestuia, o altă variantă ar fi ca ANRE să vină cu un nou calendar de liberalizare, însă acest lucru ar însemna să se înceapă de la prețul de 72 de lei pe MWh pentru gazele de producție internă, ceea ce ar însemna automat ca ANRE să declare o creștere de preț.

"Cred că, acum, implementarea unui model cum am făcut la energie electrică ar fi o modalitate inteligentă pentru România. Subliniez din nou că noi nu câștigăm din creșterea prețurilor, avem o marjă clară pe metru cub sau MWh, deci noi nu avem niciun beneficiu din creșterea prețurilor, dar, pentru a proteja clienții, Guvernul trebuie să intervină de la 1 aprilie, pentru că este clar că vor începe probleme", a precizat Hajdinjak.

Sursa: Agerpress