Romania a fost in aceasta iarna un factor de echilibru in toata regiunea, din punct de vedere energetic (secretar de stat)

Data publicarii: 15-02-2017 | Economie

Romania a fost in aceasta iarna un factor de echilibru in toata regiunea, din punct de vedere energetic, iar, la un moment dat, 12% din energia produsa in tara a asigurat echilibrul pentru toate celelalte state din jurul nostru, a declarat, miercuri, Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei, in cadrul unei dezbateri pe tema securitatii energetice a Uniunii Europene.

"România se află la granița Uniunii Europene, din perspectiva energiei. Aceasta poate să însemne un avantaj, dar, în același timp, există și riscuri și vulnerabilități. Eu consider că nu este necesar doar să identificăm acele riscuri și vulnerabilități, ci trebuie să venim cu planuri de măsuri și cum să transformăm aceste riscuri și vulnerabilități în avantaje pentru România", a spus Popescu.

Potrivit acesteia, la nivel european se discută în această perioadă un nou pachet de reglementări, denumit Pachetul de iarnă.

"În Pachetul de iarnă, conceptul se schimbă. Nu mai vorbim, ca în Pachetul III, de o piață unică energetică, ci vorbim despre regionalizare, de piețe regionale, de coduri de rețele. Vorbim despre o regionalizare inclusiv a cadrului de reglementare secundar", a susținut oficialul ministerial.

Popescu a adăugat că România a jucat un rol foarte important în regiune în această iarnă.

"Nu mai trebuie să avem lucruri impuse sau să le luăm că așa se dorește la nivel european. Cred că avem dreptul să ne definim singuri propriul mix și iarna aceasta am dovedit că politica noastră echilibrată de a avea un mix echilibrat cu toate tehnologiile a fost un mare avantaj pentru noi, dar nu doar pentru România. România a fost în această iarnă un factor de echilibru în toată regiunea. La un moment dat, 12% din energia produsă în România a asigurat echilibrul pentru toate celelalte state din jurul nostru. Este un avantaj și trebuie să începem să-l spunem. Bineînțeles că toate acestea se fac cu niște costuri și trebuie să vedem cum aceste costuri pot fi abordate pe viitor prin politici corecte", a subliniat Corina Popescu.

Ea a mai spus că a constatat o deschidere foarte mare din partea reprezentanților Comisiei Europene, dacă există suficiente argumente.

Secretarul de stat a participat, miercuri, la lansarea studiului "Diplomația Energetică a Uniunii Europene și potențialul dezvoltării unor noi proiecte de infrastructură. Participarea României la Uniunea Energetică", realizat de Institutul European din România.

Potrivit autorilor studiului, România poate juca un rol major în cadrul discuțiilor privind definirea politicilor europene din sectorul energetic.

"Această temă ar trebui să fie pe agenda președinției românești la UE în 2019. Este o temă pe care o putem pune pe agendă pentru toată Europa și este o temă unde putem fi lideri", a spus Sorin Ioniță, președinte Expert Forum și coordonatorul studiului.

Sursa: Agerpress