Daea: Voi sustine Legea privind comercializarea produselor agricole pana in pragul interesului fermierului roman

Data publicarii: 16-02-2017 | Economie

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, joi, ca va sustine Legea privind comercializarea produselor agricole "pana in pragul interesului fermierului roman", confirmand, totodata, ca in cel mult doua luni se vor modifica toate articolele din lege care ridica probleme Comisiei Europene.

"Respectăm procedurile, avem două luni să ne punem la punct cu informațiile și să răspundem la întrebările pe care ni le pun cei de la Comisie. În Parlamentul României, cele două comisii de specialitate care au primit aceste observații ale Uniunii Europene deja procesează la modificarea actului. În momentul în care intrăm în dialog cu Comisia Europeană, vom vedea despre ce este vorba. Poate de trei articole, pot apărea însă și altele, dar, în ambalajul discuțiilor pe care le purtăm cu Comisia, vom aduce argumente pentru a susține poziția fermierilor români", a declarat Petre Daea, într-o conferință de presă.

Acesta a precizat că motivul pentru care Legea 150 nu are norme de aplicare stă și în faptul că se știa de anumite probleme "în rădăcina juridică" a actului normativ.

"Legea nu are norme, pentru că am știut de aceste observații. Legea nu poate să pornească, dacă în rădăcina juridică există observații pe această temă", a spus acesta.

Întrebat dacă va modifica în lege definiția lanțului scurt, un articol care a ridicat probleme Comisiei Europene, Daea a afirmat că este vorba de anumite interpretări tehnice, iar acesta nu poate fi definit doar într-un singur fel.

"Se pune și problema lanțului scurt, dar aici este vorba de interpretări tehnice pe care le pot face toți experții din România și din UE (...) Lanțul scurt nu este numai într-un singur fel. El presupune și zona și distanța, presupune în același timp și distanțele de export, de comerț, distanța de la producător până la comerciant (...) Într-un cuvânt, vom fi în stare să le explicăm tuturor celor care au observații vizavi de această lege. Și noi, și ei, lucrăm ca să ne înțelegem pentru un obiectiv unic al Țării Românești și al Uniunii Europene: este o piață unică și în ea trebuie să intrăm toți", a subliniat el.

Ministrul Agriculturii a dat asigurări că România nu va ajunge în situația în care infringementul deschis de Comisia Europeană să se concretizeze.

"Citesc cu foarte mare atenție tot ce vine de la Comisie, observațiile pe care le face și care sunt îndreptățite, dar analizez în același timp, cu mare interes și cu forța pe care o avem ca instituție, modul în care fermierii români au acces la aceste supermarketuri, motiv pentru care nu există nicio îngrijorare pentru pașii pe care îi vom urma, astfel încât să putem înțelege și noi și cei de la UE că suntem într-un cuplaj comun, într-un fagure economic și politic în care interesul comun trebuie să primeze, atât al fermierilor, cât și al supermarketurilor. Am făcut o evidență pe care o solicitam mai demult și vă pot spune că, în România, sunt 1.680 de supermarketuri", a menționat șeful MADR.

Întrebat dacă a votat Legea 150 în Parlament, Daea a răspuns: "Sigur că am votat, pentru că și acum înțeleg foarte bine un interes legitim al fermierilor ca să își găsească spațiul necesar pentru a-și valorifica produsele pe care le realizează cu eforturi extraordinari de mari".

În context, Petre Daea a ținut să precizeze că va susține această lege "până în pragul interesului fermierului român".

Președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Ioan Munteanu, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că articolele care sunt supuse sancțiunii judiciare de către Comisia Europeană, din Legea privind comercializarea produselor alimentare, vor fi modificate, iar în cel mult două săptămâni va fi o dezbatere pe aceste articole.

"Ține de noi să facem aceste modificări, dacă vom fi capabili. Am început deja consultările cu toți beneficiarii legii, care au primit și documente scrise de la noi pentru a-și spune punctele de vedere. Nu vrem să mai facem acum o dezbatere în care să se certe între ei. Vrem să sintetizăm ceva, iar la sfârșit să-i chemăm și să propunem variante de lucru. Noi credem că în două săptămâni vom face o dezbatere pe aceste articole. Avem soluții pentru modificarea lor", a precizat Munteanu.

În opinia acestuia, cele trei articole din lege care ridică probleme vizează obligarea retailerilor să facă publicitate gratuită producătorilor în parcările proprii, să existe spații și denumiri speciale pentru produsele românești și acel procentaj de 51% produse românești la raft provenite din lanțul scurt.

Comisia Europeană (CE) a lansat proceduri de infringement împotriva României și Ungariei în privința comerțului cu amănuntul al produselor agricole și alimentare, a informat un comunicat de presă al Executivului comunitar. CE a decis miercuri să trimită scrisori de somație României și Ungariei pe motiv că reglementările lor naționale privind comerțul cu amănuntul al produsele agricole și alimentare nu corespund legislației UE.

În România, se solicită marilor retaileri să achiziționeze cel puțin 51% din produsele agricole și alimentare de la producătorii locali, ceea ce provoacă temeri privind respectarea principiului liberei circulații a bunurilor. Aceeași lege cere retailerilor să promoveze produsele de origine română, restricționând deciziile lor comerciale referitoare la ce produse să fie plasate în ofertă, ceea ce contrazice libertatea de stabilire (articolul 49 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene).

Conform reglementărilor UE, restricționarea acestor libertăți este permisă numai când există o necesitate justificată de protejare de prim rang a interesului public, cum ar fi sănătatea publică. Nici Ungaria și nici România nu au furnizat dovezi că măsurile adoptate pe plan național sunt justificate și proporționate. Autoritățile ungare și române au două luni la dispoziție pentru a răspunde argumentelor prezentate de CE.

Legea 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia magazinele mari sunt obligate să expună la raft 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt, a fost aprobată la începutul lunii iunie de Camera Deputaților, ca for decizional, iar în luna iulie a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Normele de aplicare trebuiau emise în termen de 6 luni de la intrarea legii în vigoare, respectiv până la 15 ianuarie 2017, ceea ce nu s-a întâmplat nici până în prezent.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: