Vinul sclipeste ca aurul pentru investitorii care se asteapta la scaderea pretului actiunilor

Data publicarii: Astazi, 17-02-2017 | Economie

Preturile la vin au atins cel mai ridicat nivel de dupa luna octombrie 2011 pe fondul speculatiilor potrivit carora dupa cresterea cotatiei actiunilor la un nivel record va urma o perioada de scadere, informeaza Bloomberg.

Atât vinurile, cât și fondurile care cumpără vin încep să fie considerate o valoare de refugiu în timp ce incertitudine, la fel ca aurul, mai ales după ce Marea Britanie a votat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană, iar Donald Trump a fost ales în funcția de președinte al SUA.

"Condițiile macroeconomice favorabile, oferta limitată și cererea robustă vor continua să stimuleze piața", a declarat Chris Smith, manager de investiții la Wine Investment Fund Ltd. Acest fond de la Londra a încheiat anul 2016 cu un randament de 17%, valoarea activelor nete ajungând la 248 milioane lire sterline (310 milioane de dolari). "Prețurile pentru majoritatea cumpărătorilor sunt în continuare ieftine în termeni istorici", a adăugat Chris Smith.

Deprecierea lirei ajută la creșterea atractivității contractelor pentru vin în lire sterline pentru investitorii de peste hotare și la creșterea valorii indexurilor, care sunt denominate în moneda britanică, și urmăresc valoarea celor mai căutate vinuri. De asemenea, investitorii chinezi au revenit pe piață după ce au acumulat stocuri în 2020 când prețurile au scăzut, pentru a fi urmate de cinci ani de scădere.

Cu toate acestea, fondurile specializate pe vinuri nu sunt un produs obișnuit disponibil investitorilor de retail din cauza riscurilor asociate cu ele, precizează Charles Boulton, analist la divizia de private-banking a HSBC Holdings Plc. "Multe fonduri specializate pe vinrui sunt mici și ar putea avea probeleme de lichiditate. Orizontul de timp pentru un randament convenabil cu privire la aceste investiții este relativ lung și de asemenea poate fi vorba de o clasă de active volatile" a spus Boulton.

Pe de altă parte, cererea de vin a Chinei începe să crească după ce în anii precedenți o campanie guvernamentală de combatere a corupției i-a descurajat pe investitorii chinezi să facă achiziții de vin. Potrivit China Association for Imports & Export of Wines & Spirits, importurile de vinuri îmbuteliate au crescut cu 21% până la 1,66 miliarde de dolari în primele nouă luni din 2016.

Potrivit estimărilor din toamna anului trecut ale Organizației Internațională a Viei și Vinului (OIV), producția mondială de vin în 2016 este estimată la 259,5 milioane de hectolitri, cu 5% mai puțin decât în 2015, din cauza vremii nefavorabile care a redus sever producția în Franța și Africa de Sud, însă, în cazul României, este așteptată o creștere de 37%, cea mai mare înregistrată la nivel mondial.

Sursa: Agerpress