Merkel: Vom face tot posibilul pentru a garanta locurile de munca de la fabricile Opel din Germania

Data publicarii: 17-02-2017 | Economie

Guvernul de la Berlin va face tot posibilul pentru a garanta locurile de munca si fabricile Opel din Germania, dupa ce grupul francez PSA si-a anuntat intentia de a achizitiona subsidiara europeana a General Motors (GM), a afirmat, vineri, cancelarul Angela Merkel, transmite Reuters.

"Sunt în desfășurare discuțiile cu Opel. Guvernul are un proiect de coordonare în curs", le-a declarat jurnaliștilor Merkel, după întâlnirea cu premierul canadian Justin Trudeau, în Berlin.

"Din punct de vedere politic, vom face totul pentru a garanta locurile de muncă și unitățile de producție din Germania", a adăugat oficialul german.

Consiliul angajaților Opel și cel mai mare sindicat german, IG Metall, au anunțat vineri că reprezentanții muncitorilor sunt pregătiți de negocieri "constructive" cu PSA atât timp cât sunt confirmate angajamentele privind locurile de muncă și investițiile în fabrici.

În ultimele zile, General Motors a încercat să liniștească mediile politice din Germania și Marea Britanie cu privire la posibilele pierderi de locuri de muncă apărute în urma unei preluări a Opel de către PSA. Cu toate acestea, două surse din apropierea constructorului auto francez au declarat pentru Reuters că subiectul eliminărilor de locuri de muncă și închiderilor de uzine se află pe agenda discuțiilor cu GM, în primul rând fiind vizate uzinele britanice ale Vauxhall.

Activitățile europene ale General Motors au provocat pierderi de 15 miliarde de dolari începând din 2000 și până în prezent. Deprecierea lirei sterline, după votul în favoarea Brexit, a anulat speranțele referitoare la o revenire pe profit în 2016 astfel că, anul trecut, această divizie a înregistrat pierderi de 257 milioane de dolari.

Potrivit analiștilor, divizia europeană a GM suferă de supracapacități de producție și de un portofoliu redus de modele comparativ cu ceilalți constructori generaliști din Europa. Opel are 10 uzine, repartizate în șase țări din Europa, iar la finele lui 2015 compania avea 35.600 de angajați, dintre care 18.250 în Germania.

Sursa: Agerpress