Furnizorii de energie ar trebui sa-si schimbe strategia si sa nu mai cumpere energie doar pe termen scurt (secretar de stat)

Data publicarii: 20-02-2017 | Economie

Furnizorii de energie ar trebui sa aiba o strategie pe termen mediu si lung, nu sa achizitioneze toata energia de pe piata spot, asa cum s-a intamplat in ultima perioada in Romania, a declarat, luni, secretarul de stat in Ministerul Energiei Corina Popescu, intr-o conferinta pe teme energetice.

Ea a vorbit despre situația din luna ianuarie, când prețul energiei pe bursă s-a dublat față de cel consemnat în primele zile ale anului.

"Aceasta a fost cererea și oferta în luna ianuarie. A fost o conjunctură, dar nu numai în România, ci în toată regiunea au fost prețuri mari", a spus Popescu.

Totuși, secretarul de stat a subliniat că furnizorii au profitat de prețurile scăzute din ultimii ani de pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU, piața spot) și și-au clădit strategii riscante achiziționând energie doar de pe această piață, iar acum, când prețurile au crescut, unii dintre traderi au intrat în insolvență.

"Este bine că se curăță piața. S-a mai întâmplat și în alte țări, nu doar în România. Cred că ce s-a întâmplat în aceste două luni ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru furnizorii din România. Ei au avut un comportament...haideți să nu spunem riscant... nu neapărat sinucigaș, ci și-au bazat cumva strategia de vânzare pe o prognoză a prețurilor din Piața pentru Ziua Următoare pe ultimii 4-5 ani, când prețurile pe PZU au fost foarte mici. A fost strategia dumnealor de ofertare. Din păcate, anul acesta lucrurile au stat complet diferit pe PZU și pot să spun că acolo nu poți să intervii. Este același mecanism pentru toate cele patru state (care sunt cuplate — n. r.), în același timp, acelea sunt regulile. Ar trebui să-și schimbe strategia și să contracteze energia electrică pe termen mediu și lung. În niciun stat nu stă nimeni să vândă energie pentru consumatorul final cumpărând energie doar de pe PZU. Că se folosește acel preț ca preț de referință în contracte este altceva, dar achiziția sau portofoliul de achiziții trebuie să îl ai pe termen mediu și lung", a subliniat Corina Popescu.

Reprezentantul Ministerului Energiei a adăugat că, în această perioadă, când prețurile pe PZU erau foarte mari, au existat oferte de vânzare a energiei pentru o perioadă de un an la prețuri de 160 — 170 de lei pe MWh și nu a vrut nimeni să cumpere această energie. În schimb, pe PZU, prețurile ajunseseră la recorduri istorice de peste 650 de lei pe MWh.

Întrebată dacă aceste majorări de preț pe bursă se vor vedea și la consumatorii finali, Corina Popescu a răspuns că Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) va realiza o analiză în acest sens.

"Această creștere a prețurilor nu m-aș arunca să spun că se va vedea la consumatorul final. Depinde de ce fel de contract a avut acel consumator final cu furnizorul lui. Pentru consumatorii casnici, eu aș spune să așteptăm luna iulie și să vedem analiza pe care o va face ANRE legată de aceste prețuri. În mod normal, ei nu ar trebui să fie afectați, pentru că achiziția energiei pentru consumatorii casnici se face pe acea platformă dedicată lor dezvoltată de OPCOM, iar acolo licitațiile au avut loc în decembrie, când prețurile erau obișnuite. Știu că unii dintre furnizorii care au vândut energie electrică sunt unii dintre cei care au probleme și de aici s-ar putea să apară..., dar eu sunt rezervată în a spune acum neapărat că înseamnă că va crește prețul", a explicat oficialul ministerial.

Corina Popescu a adăugat că, în opinia sa, nu a fost vorba de o manipulare a pieței.

"Nu cred că a fost o manipulare. (...) N-aș putea să spun că s-a manipulat piața în favoarea producătorilor, pot să spun doar că era în toată regiunea o situație grea. Și, încă o dată, vreau să subliniez că România a fost în această perioadă un factor de stabilitate. În acea săptămână, 6 — 12 (ianuarie 2017 — n. r.), Bulgaria a oprit exporturile, iar acum sunt sub analiză la DG Competition. Am avut săptămâna trecută o analiză cu toate statele membre la DG Energy și la DG Competition legat de ce s-a întâmplat în această iarnă, dar nu aș spune că sunt vizate doar statele din această zonă. Sunt state puternice în Europa. Grecii au oprit, francezii sunt sub investigație în relație cu Spania, italienii au oprit, deci nu a fost o situație dificilă doar în România, ci în toată Europa", a explicat secretarul de stat.

Potrivit acesteia, în acea săptămână, România a exportat 12% din producția sa de energie electrică și a contribuit astfel la realizarea unui echilibru în regiune.

Sursa: Agerpress