Activitatea economica in zona euro a ajuns la cel mai ridicat nivel de la criza datoriilor

Data publicarii: 21-02-2017 | Economie

Un studiu realizat de compania de analize financiare Markit arata ca activitatea economica in zona euro a inregistrat in februarie cel mai semnificativ avans de la criza datoriilor, transmit Reuters si Bloomberg.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, a crescut în februarie la 56 de puncte, de la 54,4 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări a companiei Markit, cu sediul la Londra. Este cel mai ridicat nivel începând din aprilie 2011, datorită deprecierii euro, majorării comenzilor noi și a creșterii încrederii oamenilor de afaceri. Analiștii se așteptau la un declin ușor în februarie, până la 54,3 puncte.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

"Companiile se concentrează în prezent pe extindere, în urma majorării vânzărilor și a comenzilor. Banca Centrală Europeană (BCE) va fi încântată de datele privind creșterea mai solidă a zonei euro și de presiunile inflaționiste, deși există temeri că Brexitul și alegerile din unele state europene din acest an ar putea afecta mediul de afaceri", a declarat economistul șef al IHS Markit, Chris Williamson.

Acesta a estimat că PIB-ul zonei euro va înregistra un avans de 0,6% în primul trimestru din 2017, în linie cu estimările analiștilor.

Banca Centrală Europeană nu va înăspri politica monetară pentru a contracara inflația deoarece creșterea accelerată a prețurilor înregistrată în ultimele luni este un fenomen temporar care se datorează aproape în întregime majorării prețului petrolului, a declarat luna aceasta președintele BCE, Mario Draghi, ca răspuns la solicitările adresate BCE să reducă stimulentele.

Relansarea economică în zona euro se consolidează, dar există în continuare probleme pe piața muncii, creșterea productivității este modestă, iar riscurile rămân orientate în jos, a declarat Mario Draghi cu ocazia unei audieri în comisia economică a Parlamentului European.

În luna ianuarie 2017, rata anuală a inflației în zona euro a până la 1,8%, de la 1,1% în luna decembrie 2016, și este posibil ca în lunile următoare să treacă peste obiectivul țintă al BCE, care vrea să mențină creșterea prețurilor aproape de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică. În schimb, inflația de bază, care exclude elementele volatile precum prețurile la energie și alimente, este în continuare scăzută, iar Draghi a atras atenția asupra tendințelor de bază ca un motiv principal pentru continuarea suportului monetar.

Sursa: Agerpress