Alexis Tsipras: Evaluarea programului de asistenta financiara al Greciei va fi incheiata pana in 20 martie, dupa un ''compromis onorabil''

Data publicarii: 24-02-2017 | Economie

Premierul Alexis Tsipras a apreciat acordul dintre Grecia si creditorii sai internationali, ce prevede noi reforme in schimbul asistentei financiare, ca fiind un ''compromis onorabil'', transmite Reuters.

Evaluarea programului de asistență ar urma să se finalizeze până în 20 martie, a declarat oficialul elen, adăugând că relațiile dintre UE, FMI și Grecia s-au modificat după cei șapte ani în care Atena a beneficiat de asistență financiară și Grecia nu mai trebuie să accepte măsuri de austeritate.

''Cred că am depășit perioada de austeritate și ne concentrăm acum pe schimbările care trebuie urmate de Grecia'', a explicat Alexis Tsipras.

Grecia și creditorii săi internaționali au acceptat luni ca o echipă de experți să elaboreze noile reforme din domeniul pieței forței de muncă, a sistemului de pensii și impozitului pe venit, pentru a permite deblocarea noilor tranșe necesare ca statul elen să nu intre în faliment.

Miniștrii de Finanțe din zona euro (Eurogrup) s-au întâlnit la Bruxelles pentru a evalua progresele realizate de Grecia în ceea ce privește îndeplinirea reformelor incluse în al treilea program de asistență financiară, în valoare de 86 de miliarde de euro (91 de miliarde de dolari).

Un oficial al Guvernului elen a declarat că reformele suplimentare vor fi neutre din punct de vedere fiscal și vor avea efect începând din 2019, în condițiile în care asistența financiară se încheie în 2018.

Experți de la Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional, Banca Centrală Europeană, Mecanismul European de Stabilitate (ESM) — fondul de salvare al zonei euro — vor ajunge curând la Atena, a anunțat luni șeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.

''Va fi o schimbare în evaluarea situației Greciei, vom renunța la măsurile de austeritate și ne vom concentra pe reformele profunde, care sunt de asemenea un element cheie pentru FMI'', a explicat oficialul european.

Acordul reprezintă un compromis între punctele divergente de vedere ale autorităților elene, FMI și zonei euro privind măsurile necesare ca economia elenă să devină mai eficientă, iar finanțele publice să fie sustenabile.

Reformele adoptate până acum de Grecia sunt suficiente pentru a îndeplini și menține ținta de excedent bugetar primar de 3,5% din PIB începând din 2018, apreciază oficialii zonei euro. În schimb, reprezentanții FMI susțin că reformele actuale vor duce la un surplus de doar 1,5% din PIB și sunt necesare noi reforme în domeniul pieței forței de muncă, sistemului de pensii și impozitului pe venit.

Oficialii zonei euro au declarat că nu sunt presați de timp în adoptarea reformelor deoarece Grecia dispune de suficiente fonduri pentru a rezista până în iulie, când are de plătit datorii scadente de 7,2 miliarde de euro.

Nu este necesară plata unor tranșe în martie, aprilie sau mai. Nu există probleme de lichidități pe termen scurt în Grecia, dar simțim că, într-un anumit fel, este o urgență din cauza problemei cheie a încrederii, a afirmat Jeroen Dijsselbloem..

Revizuirea programului de asistență convenit de Grecia și creditorii săi din zona euro a fost afectată de numeroase întârzieri și dispute între autoritățile de la Atena, Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional. Lipsa unui acord cu privire la țintele fiscale impuse Greciei, restructurarea datoriilor și reformele promise de oficialii de la Atena au dat naștere la îngrijorări că Europa ar putea trece printr-o nouă criză financiară.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: