Bitcoin a atins un nivel record si pozitia BNR fata de aceasta moneda

Data publicarii: 27-02-2017 | Finante-Banci
Moneda virtuala bitcoin a atins vineri un nivel record de 1.200 de dolari, investitorii anticipand ca autoritatile americane de reglementare a sectorului financiar vor aproba pentru prima oara listarea la bursa a unui fond pentru bitcoin, relateaza Reuters.
Pana nu demult, investitorii traditionali de pe pietele financiare au evitat in mare parte moneda virtuala, considerand-o prea volatila, complicata si riscanta, avand indoieli legate de valoarea ei. Dar bitcoin, inventata in 2008, a inregistrat performante mai bune decat oricare alta moneda in fiecare an incepand din 2010, exceptand 2014, cand a avut cea mai slaba evolutie, iar in acest an s-a apreciat cu aproape 25%. 
Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu crede foarte mult in bitcoin si nu are vreo initiativa pentru a adopta tehnologia Blockchain, pentru ca nu o digera foarte bine, a declarat, joi, Ruxandra Avram, sef compartiment Reglementare si Monitorizare a Sistemelor de Plati si Sistemelor de Decontare din Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"Tehnologia de bitcoin se suprapune, practic, cu moneda virtuala. Noi, ca banca centrala, nu credem foarte mult in bitcoin, pentru ca nu e ceva palpabil. Personal, vad o suprapunere intre tehnologia Blockchain si moneda virtuala in sine. Altii spun ca e bine sa luam tehnologia si o utilizam la ce? Banca Centrala Europeana are si ea retineri, in sensul in care a spus 'Ok, dar impingeti-o putin catre partea de autoritati care se ocupa cu combaterea spalarii banilor in combaterea finantarii terorismului' (…) In momentul de fata, nu avem vreo initiativa la nivelul bancii centrale de a adopta aceste tehnologii, pentru ca nu le digeram foarte bine. O sa vedem, mai asteptam. Discutii se poarta pe aceasta tema”, a spus Avram, intr-o conferinta de specialitate.
Vineri, bitcoin a urcat pana la 1.200 de dolari la bursa Bitsramp, coborand ulterior la 1.190 dolari pe unitate. Valoarea totala a monedelor bitcoin aflate in circulatie se apropie de 20 de miliarde de dolari, fiind aproximativ egala cu economia Islandei. Unii analisti spun ca acordul autoritatilor de reglementare pentru fondul in bitcoin va face moneda relativ atractiva pe piata investitorilor institutionali, care este mai precauta.
Dar, in pofida posibilelor castiguri ridicate, a corelatiei scazute cu alte monede si active, a scaderii volatilitatii si a cresterii lichiditatilor, deocamdata exista putine dovezi ca majoritatea investitorilor mari se gandesc sa faca plasamente in moneda virtuala.
"Bitcoin nu este suficient de lichida pentru a ne gandi la ea. Administram miliarde si miliarde de dolari, trebuie sa intram pe piata respectiva si sa tranzactionam sute de milioane de dolari o data si nu cred ca este posibil", a spus Paul Lambert, manager de fonduri si director pentru investitii valutare la firma Insight din londra.
Tehnologia Blockchain a inceput sa fie insusita de anumite institutii bancare la nivel global. Astfel, in octombrie 2016, bancile Commonwealth Bank of Australia si Wells Fargo & Co au anuntat utilizarea, in premiera, a tehnologiei Blockchain pentru reglarea unei operatiuni de comert international privind livrarea de bumbac din SUA catre China, potrivit Reuters.