Mihai Ionescu (ANEIR): Cresterea salariilor in mediul public poate genera o migratie a unor specialisti din mediul privat

Data publicarii: 27-02-2017 | Economie

Cresterea salariilor doar in mediul public poate distorsiona mediul de afaceri, inclusiv prin migratia unor specialisti din mediul privat spre cel public, a declarat, luni pentru AGERPRES, presedintele executiv al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu.

'Orice creștere de venituri a unui cetățean din România este o dorință de care nu ne putem disocia. Problema este în ce măsură această inițiativă nu perturbă și nu distorsionează mediul de afaceri printr-o creștere a grilei de salarizare în mediul public. Ridicarea salariului minim generează creșterea tuturor salariilor din acest sector, ceea ce poate genera o migrație a unor specialiști din sectorul privat în mediul public', a apreciat Mihai Ionescu.

Acesta a precizat că în alte țări 'civilizate' sectorul public este la un nivel inferior sectorului privat din punct de vedere al salarizării având în vedere că în sectorul public există riscuri mai mici de șomaj care în privat poate fi generat fie de falimentul firmei private, fie de alte măsuri de reorganizare a unei companii.

'Diferența de salariu în favoarea privatului și în în defavoarea salariatului din sectorul public este compensată de stabilitatea pe care o are cel din sectorul public. Ceea ce anunță Ministerul Muncii și ceea ce eu nu am auzit în Programul de guvernare este, în primul rând, o abatere de la regula europeană, deși situația este similară și în alte țări extraeuropene, în privința decalajului de salariu în între cele două sectoare. Această inițiativă a Ministerului Muncii poate să determine o presiune a salariaților din sectorul privat asupra managementului din firme, să se ceară creșteri de salarii cel puțin la nivelul sectorului public, dacă nu și peste', a spus Mihai Ionescu.

Acesta a apreciat că astfel de creșteri salariale ar genera mari probleme de competitivitate a produselor românești atât pe piața internă, cât și pe cea externă.

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, a menționat, într-un interviu pentru AGERPRES, că angajații din sectorul public vor trece pe salariul minim de 1.750 lei, 'începând de anul acesta sau începând de la aplicarea legii unitare a salarizării'.

Sursa: Agerpress