Anghel: BVB, printre putinele piete din lume cu randamente pozitive constante in ultimii cinci ani

Data publicarii: 28-02-2017 | Economie

Bursa de Valori Bucuresti se afla printre putinele piete de capital din lume care a inregistrat constant in ultimii cinci ani randamente pozitive, incluzand si dividendele, in echivalent euro, a declarat, marti, in cadrul unei conferinte, Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

"Foarte puține piețe din lume au avut constant în ultimii cinci ani randamente pozitive incluzând și dividendele. Foarte puține. România se află în această situație. În fiecare din ultimii cinci ani randamentele au fost pozitive incluzând și dividendele, chiar în condiții foarte dificile pentru economie. De foarte multe ori ne uităm pe un termen foarte scurt și se compară că anul trecut nu știu cine a avut 30% randament. Nimeni nu spune că în urmă cu doi ani era minus 20% pe aceeași piață. Cred că pe termen lung ar trebui să ne gândim că România are un caz special, iar nivelul dividendelor este unul dintre cele mai ridicate, dacă nu poate cel mai ridicat din lume", a spus Lucian Anghel, la ceremonia de semnare a unui acord de parteneriat între BVB și Rotary International District 2241 România și Moldova.

Potrivit lui Lucian Anghel, Indicele BET-TR, care reflectă atât evoluția prețurilor companiilor componente, cât și dividendele oferite de acestea, a înregistrat din 2014 o creștere de 45,6%.

De asemenea, indicele BET a înregistrat o creștere de 97% în ultimii cinci ani, față de 92% BUX-Budapest Stock Exchange, 15% WIG 30 — Warsaw Stock Exchange sau 18% PX — CEESEG Prague.

Bursa de Valori București (BVB) împreună cu Rotary International District 2241 România și Moldova au semnat un acord de parteneriat în virtutea căruia cele două instituții vor contribui la dezvoltarea educației în arii precum economia, investițiile financiare și antreprenoriatul prin programe de mentorat destinate tinerilor și nu numai.

Parteneriatul a fost semnat de către Mircea Solovăstru, Guvernatorul Rotary International District 2241 România și Moldova, și Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori București.

Potrivit acordului de cooperare, pe parcursul anului 2017 Bursa de Valori București va organiza o serie de seminarii educaționale și întâlniri alături de Clubul Rotary, în cadrul cărora BVB va prezenta membrilor Clubului Rotary activitatea, proiectele și programele sale. Aceasta implică organizarea de seminarii educaționale "Fluent în Finanțe" în țară, precum și un proiect pilot educațional 'Invest Quest', care va fi organizat la București în perioada 29 martie — 26 aprilie 2017. Proiectul Invest Quest va consta în 5 întâlniri, fiecare de aproximativ 2 ore, în care vor fi dezbătute subiecte legate de educație antreprenorială și investiții financiare. Printre speakerii proiectului se regăsesc: Cristian Logofătu (Director Financiar, Bittnet Systems), Cosmin Mălureanu (Director general, Ascendia), Adrian Mitroi (CFA, MBA, Lector universitar), Sergiu Neguț (Business Angel) și Dan Rusu (Analist financiar senior, Banca Transilvania).

Seminariile Invest Quest sunt gratuite și se adresează tuturor persoanelor, conform motto-ului Rotary 'A servi mai presus de sine însuși' prin care rotarienii susțin și oferă societății inițiative culturale, sociale și medicale. Numărul de locuri la fiecare modul este limitat la 50.

Adițional modulelor educaționale, o competiție de tranzacționare virtuală demonstrativă se va derula în perioada 5 aprilie — 31 mai (8 săptămâni), cu scopul de a oferi participanților o experiență similară celei de a tranzacționa real pe platforma de tranzacționare Arena-XT a BVB. Înscrierea la seminar este condiționată de participarea la minimum 2 module educaționale. Câștigător va fi concurentul care obține cel mai bun randament pentru un portofoliu virtual de 20.000 de lei, iar premiul de 5.000 de lei va fi oferit de Clubul Rotary.

Sursa: Agerpress