Proiectul normelor de aplicare a programului Start-up nation si grila de evaluare a planului de afaceri pot suferi modificari (minister)

Data publicarii: 28-02-2017 | Economie

Proiectul privind elaborarea normelor de aplicare a programului Start-up nation, inclusiv grila de evaluare a planului de afaceri, publicat in data de 22 februarie, se afla in dezbatere publica pana pe data de 3 martie si poate suferi modificari, in functie de propunerile primite atat din partea oficiilor teritoriale pentru IMM si cooperatie (OTIMMC), cat si din partea mediului de afaceri, afirma, marti, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA).

Sursa foto: www.aippimm.ro

Precizările MMACA vin în urma unor informații apărute în presă referitoare la normele de implementare a programului Start-up nation.

"În urma discuțiilor cu OTIMMC și a propunerilor și sugestiilor din partea mediului de afaceri, punctajele din grilă au suferit unele modificări, o variantă intermediară, actualizată în timp real, fiind publicată pe pagina de web www.aippimm.ro. Toate propunerile și observațiile primite până pe data de 3 martie vor fi centralizate în vederea dezbaterii în cadrul Comitetului Consultativ pentru Dezvoltarea IMM", afirmă ministerul, într-un comunicat remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, după organizarea Comitetului Consultativ pentru Dezvoltarea IMM, varianta aprobată a Hotărârii de Guvern va fi postată pe pagina de web www.aippimm.ro și va fi transmisă spre avizare la Consiliul Interministerial privind Ajutorul de Stat (CIAS).

"Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat își menține deschiderea pentru continuarea unui dialog constructiv cu toți actorii implicați și interesați de impactul Programului Start-up nation și recomandă echilibru în transmiterea mesajelor de natură să afecteze elaborarea unui astfel de program cu beneficii majore pentru antreprenori", atrage atenția instituția.

Florin Jianu, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat în Guvernul Grindeanu, a declarat, marți, într-o conferință organizată de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, că programul Start-up nation este unul de antreprenoriat și nu trebuie transformat într-unul de ajutor social.

''Vorbim de un program de antreprenoriat, nu vorbim de un program social. Am văzut grila trimisă de minister (Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat — n.r.). Dacă s-a stabilit deja prin Ordonanța de Guvern de aprobare a programului (OUG nr. 10/2017 — n. r.) numărul de locuri de muncă, două mai exact, nu mai trebuie să punctezi suplimentar în grilă faptul că, dacă creezi mai multe locuri de muncă, iei un punctaj mai mare. Dacă iei oameni din rândul absolvenților, iar iei puncte suplimentare, dacă iei din categoria șomerilor, iar iei punctaj. Nu este nevoie să punctezi în trei rânduri ajungând la aproximativ 40 de puncte numai locurile de muncă. Mai mult, este o premieră, punctezi ceva ce nu ai — adică, dacă asociatul nu a urmat un curs, primește cinci puncte. Este o premieră la nivel global'', a precizat Florin Jianu.

Acesta a spus că reprezentanții mediului de afaceri au trimis ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat propuneri care vizează elemente calitative prin introducerea de elemente noi.

''În primul rând vrem să se puncteze calitatea planului de afaceri, dacă proiectul are un caracter inovativ, pentru că ne dorim să avem afaceri de calitate superioară. Un alt element important de punctat trebuie să fie nivelul asumat sau previzionat al cifrei de afaceri nete pentru anul fiscal următor ultimei plăți, raportat la asistența financiară nerambursabilă'', a spus Florin Jianu.

O altă problemă a proiectului de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea normelor de implementare a programului Start-up nation este legată, în opinia fostului ministru, de specificațiile cu privire la costurile eligibile.

''Așa cum am declarat încă de la lansarea proiectului, pentru prima oară stabilim costuri neeligibile. Or, Hotărârea de Guvern este din nou construită pe costuri. Diferența este mare. Atunci când stabilești costurile neeligibile, dai posibilitatea întreprinzătorului să facă orice fel de cheltuieli consideră mai puțin cele care sunt excluse. Atunci când stabilești o listă cu costuri eligibile te limitezi, practic, numai la acele costuri. Experiența perioadei 2007-2013 și a fondurilor naționale a arătat că este mai bine să spui costurile neeligibile și întreprinzătorul să își facă planul de afaceri așa cum își dorește'', a spus Florin Jianu.

Sursa: Agerpress