Chirita (RADET): Modernizarea sistemelor Elcen si RADET necesita investitii de 1 miliard de euro, respectiv 800 milioane de euro

Data publicarii: 01-03-2017 | Economie

Modernizarea CET-urilor Elcen necesita investitii de aproximativ 1 miliard de euro, in timp ce pentru modernizarea intregului sistem centralizat de energie termica gestionat de RADET, in momentul de fata, sunt necesari 800 de milioane de euro, a declarat, miercuri, in cadrul forumului "Strategia Energetica a Capitalei", Sorin Chirita, administrator special RADET Bucuresti.

"Noua societate energetică, avizată spre înființare de către Consiliul General al Municipiului București, ieri, își propune să fie producător și furnizor de energie electrică, nu transportator și distribuitor, iar investițiile pe care ni le propunem sunt de fapt în coordonare și completare cu aceste noi investiții. Ca o sumă a investițiilor pe care o propunem pentru modernizarea sistemului centralizat de alimentarea cu energie termică și co-generare, aceasta se ridică la aproximativ 800 de milioane — un miliard de euro, pentru modernizarea CET-urilor ELCEN. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de euro sunt necesari pentru modernizarea întregului sistem centralizat de energie termică gestionat de RADET, în momentul de față. Mai punem 20 — 30 de milioane de euro pentru noile surse de co-generare și aici am exclus proiectul POIM pentru stația de tratare termică a deșeurilor, care deja este în lucru. Avem studiul de fezabilitate în elaborare și noua societate energetică asta va face — va gestiona și această stație. Prin noua societatea energetică nu e decât ceva complementar față de ceea ce produce ELCEN și RADET", a menționat Chiriță.

Potrivit reprezentantului RADET, în România nu se poate vorbi despre energie electrică fără energie termică în sistem centralizat.

"Dacă este să vorbim despre ce ne-am propus prin această strategie, nu spun decât că ne dorim să avem un oraș verde care să ofere tot confortul cetățenilor. Planul de Mobilitate și Strategia Energetică a Capitalei au drept scop scăderea poluării în București. Nu putem vorbi despre energie electrică fără energie termică în regim centralizat. Nu putem vorbi despre independență energetică și de un oraș verde fără un sistem centralizat de alimentare cu energie termică. Împreună cu Strategia de termoficare a Bucureștiului, care se află deja în dezbatere publică începând de astăzi, ne-am gândit la o strategie de identificare a zonelor unitare, un proiect măreț. Trebuie să ne gândim spre ce ne îndreptăm, dacă spre un oraș în care să avem la fiecare apartament câte o centrală sau spre un oraș în care în fiecare apartament să existe un aparat atârnat de bloc? Orașele cu peste 200.000 de locuitori nu pot avea decât încălzire centralizată. Rețeaua de gaze care să alimenteze fiecare locuință este imposibil de realizat. Dacă s-ar face asta, atunci orașul va arăta precum Beirutul în perioada războiului. Nu vedem energia electrică decât în sistem centralizat", a explicat Sorin Chiriță.

Acesta a menționat că și valorificarea energetică a deșeurilor reprezintă o prioritate care trebuie să se bazeze pe principiul "Poluatorul plătește".

"Noi, astăzi, nu valorificăm energetic deșeurile. Valorificarea energetică a deșeurilor va trebui să funcționeze pe principiul poluatorul plătește. Dacă nu se face colectare selectivă, atunci e normal să plătești mai mult. Dacă faci asta, atunci ar trebui să primești niște facilități. Ne-am propus să echilibrăm sistemul termic prin două noi stații de co-generare, în Colentina și Aviației. De asemenea, stația din Floreasca vrem să o transformăm în stație de co-generare. Astăzi, vorbim deja despre independența energetică a Municipiului București și despre reducerea costurilor cu energia electrică. Energia termică în co-generare este principalul obiectiv al nostru. Degeaba faci o stație de bio-gaz dacă nu o integrezi în sistemul centralizat. Practic, nu ai cui să o vinzi. Ne-am propus să facem CET-ul Casa Pieței Libere în co-generare de înaltă eficiență, iar doamna primar general a aprobat realizarea studiului de fezabilitate pentru acest proiect", a afirmat oficialul RADET.

Reprezentanți ai autorităților publice locale, ai instituțiilor de reglementare din domeniul energiei, dar și din companiile de profil participă, miercuri, la Palatul Parlamentului, la forumul intitulat "Strategia Energetică a Capitalei".

Temele abordate în cadrul evenimentului vizează eficiența energetică și alinierea la normele europene — priorități pentru Strategia Energetică a Capitalei, eficientizarea resurselor alternative de energie, strategia Guvernului privind atragerea de investitori și operatori privați în domeniu și, nu în ultimul rând, nevoile și oportunitățile de finanțare pentru infrastructura și reabilitarea termică în București.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: